WALES EM PLAYOFF TRUPP 2024

Det walesiska landslaget är ett av fyra landslag som ingår i playoff till EM Grupp A, Path A även kallad. Här tar man sig an i första hand Finland på hemmaplan och kan därefter få möta antingen Polen eller Estland i det avgörande mötet om en plats i EM 2024 i Tyskland.

Wales gjorde debut i EM 2016 och siktar nu på ett tredje raka mästerskap. Den här gången gör man det med spelare som Aaron Ramsey, Ben Davies, Daniel James och Brennan Johnson. Laget har goda chanser att ta sig genom playoff för att delta i sommarens stora fobollsfest.

När släpps Wales trupp till playoff EM 2024?

Truppen som ska representera Wales i playoff till EM 2024 kommer att presenteras under den första halvan av mars, i god tid innan mötet mot Finland ska avverkas. Det är samma trupp som går in i semifinalen som kommer att vara tillgänglig vid en eventuell final i play off.

Den walesiska förbundskaptenen Rob Page tvingades som en följd av att Wales var med i diskussionen om en kvalplats till EM hela vägen plocka ut den bästa möjliga truppen under EM-kvalet, vilket innebär att det är ett lag som känner varandra utan och innan som kommer att representera landet. 

Wales trupp till Fotbolls-EM 2024 playoff

Det är Rob Page som är förbundskapten för Wales och har så varit sedan 2020. Han har presenterat en trupp genom åren som han litar på och som har spelat många landskamper tillsammans.

Under kvalet till fotbolls-EM 2024 provade han även ett par nya förmågor. När han går in med laget i playoff till EM 2024 i Tyskland kommer han dock att förlita sig på sina äldre förmågor, som har rutin från den här typen av sammanhang.

Förbundskapten:Rob Page
Lagkapten:Aaron Ramsey
UEFA-ranking:24
Bästa målskytt i EM-kvalet: Harry Wilson (3)

Wales förbundskapten: Rob Page

Rob Page är en i raden av tidigare fotbollsspelare som idag är förbundskapten i något av världens alla landslag. Page spelade i bland annat Watford, Sheffield United och Coventry innan han lade skorna på hyllan 2011.

Det blev drygt 40 landskamper för Page som spelade som försvarare. Han inledde sin tränarkarriär i Port Vale 2014 och har tagit vägen från Wales U21-landslag till A-landslaget där han har verkat i fyra år.

Nyckelspelare i Wales trupp: Harry Wilson

Man skulle kunna peka ut ett par spelare som nyckelspelare i ett väldigt kollektivt starkt walesiskt landslag. Vi vill dock lyfta fram Harry Wilson, som är en respekterad fotbollsspelare på de brittiska öarna och som gjorde vad han kunde för att ta Wales direkt till EM.

Harry Wilson spelar i Fulham efter att ha tagit sig fram i Liverpools akademi i tidig ålder. Han har gjort över 50 landskamper för Wales med åtta mål på kontot, varav tre i det senaste EM-kvalet. Wilson är en winger som kan slå sin gubbe och som har en enorm arbetskapacitet. 

Lagkapten i det walesiska landslaget: Aaron Ramsey

Den rutinerade 33-åringen Aaron Ramsey är lagkapten för det walesiska landslaget, där han gjorde sin debut redan 2008. Han har under sin karriär representerat framför allt Arsenal men även Juventus och franska Nice.

Idag är Ramsey, som närmar sig 100 spelade landskamper för Wales, hemmahörande i Cardiff City. Det har blivit 21 mål för Ramsey för det walesiska landslaget och det är en kombination av en slitvarg och en spelare med tekniska kvaliteter som Rob Page har till sitt förfogande på lagkaptensposten. 

Styrkor och svagheter i den walesiska EM-truppen

I tidigare mästerskap och kvaläventyr har Wales haft Gareth Bale till sitt förfogande, en spelare som har gett laget lite extra stjärnglans. Nu har man inte den typen av spelare som enskilt kan kliva fram och avgöra viktiga matcher, vilket får anses vara en svaghet.

Istället är det kollektivet som ska försöka ta Wales till EM. Det faktum att laget har båda sina matcher i playoff på hemmaplan är också en fördel. Bakom sig har man en högljudd publik som kan lyfta laget lite extra i den här typen av direkt avgörande matcher. 

Lottning & spelschema: Wales playoff till Fotbolls-EM 2024

För att ta sig till EM 2024 krävs det seger i två raka matcher för Wales. Den inledande matchen spelas mot Finland på hemmaplan i Cardiff. Matchen spelas den 21 mars 2024 och avgörs med förlängning och eventuellt straffar om det är oavgjort efter full tid. 

Om det blir vinst för Wales mot Finland väntar vinnaren mellan Polen och Estland. Det har sedan tidigare lottats att vinnaren mellan Wales och Finland får hemmaplan i finalen av playoff, en match som spelas den 26 mars 2024. 

Wales – Finland20:45, torsdag 21 mars 2024
*Wales – Polen/Estland20:45, tisdag 26 mars 2024

*Förutsatt att Wales går vidare från semifinal

Wales EM-kval

Wales var länge med i kampen om en kvalplats till EM 2024 i Tyskland. Man lottades in i en grupp med Turkiet, Kroatien, Armenien och Lettland. Allting skulle avgöras i samband med den sista landslagssamlingen i mitten av november 2023.

Då var Wales pressade att besegra Armenien på bortaplan. Man fick dock bara med sig ett kryss och när man tog sig an Turkiet på hemmaplan i avslutningen hade man inte avgörandet i egna händer. Konkurrenten Kroatien gjorde vad man skulle i sin match och avancerade som tvåa bakom Turkiet.

Wales trupp i EM-kvalet

Den walesiska EM-truppen bestod till stor del av spelare i det engelska ligasystemet, även om ett par spelare från skotska klubbar även förekom. Nottingham Forest, Tottenham, Fulham och Luton Town är några av klubbarna som var och är representerade.

Aaron Ramsey agerade lagkapten under kvalet även om han saknades i avslutningen av kvalet. Brennan Johnson, till vardags i Tottenham, är en av landets spännande framtidshopp som också väntas få en allt större roll framöver.

Senaste mästerskapet: Wales EM trupp

Den walesiska EM-truppen till mästerskapet 2020 innehöll ett par spelare som inte längre är en del av landslaget. Vi tänker framför allt på Gareth Bale som både är den som har gjort flest landskamper för Wales någonsin men också flest landslagsmål.

Nyckelspelare idag, till exempel Aaron Ramsey och Harry Wilson, var med även då. Daniel James som då spelade i Manchester United och Wayne Hennessey som spelade i Crystal Palace har andra klubbadresser idag men är fortfarande en del av landslaget.

Wales meriter i EM genom åren

Det finns inte särskilt många mästerskap för Wales att blicka tillbaka på genom åren. Man har dock på kort tid gjort sig ett namn i den här typen av sammanhang, inte minst som en följd av deras sensationella avancemang till semifinalerna i EM 2016 i Frankrike.

I EM 2020 blev det också avancemang till slutspel. Wales kom tvåa i en grupp bestående av Italien, Schweiz och Turkiet innan man fick sig en rejäl lektion av Danmark i åttondelsfinalen. Uttåget var ett faktum efter förlust med 4-0 i Amsterdam.

Antal EM-turneringar: 2
Främsta merit:Semifinal (2016)