SLOVAKIEN EM TRUPP 2024

Slovakien tog sig förbi en grupp med tufft motstånd i kvalet till EM 2024. En sammansvetsad trupp ska nu försöka prestera i nationens tredje raka Europamästerskap. 

Slovakien kommer att spela i Grupp B, där man kommer ställas mot lag som Belgien och Rumänien. Det finns alltså en stor chans att avancera.

På den här sidan uppdaterar vi löpande med truppen som presenteras, läs mer om spelschemat för Slovakien under turneringen samt resultaten i samtliga matcher. Få full täckning kring lagets resa kring sommarens stora fotbollsfest. 

När släpps Slovakiens EM trupp 2024?

Det finns en del att fundera på för förbundskaptenen och hans ledarstab i valet av en trupp för Slovakien till EM 2024. 23 namn ska med på listan och ett par spelare kommer att bli besvikna över att lämnas utanför.

Truppen presenteras i slutet av maj och har sedan ett par avgörande veckor fram till att gruppspelet går av stapeln. 

Slovakiens trupp till Fotbolls-EM 2024

Det stod tidigt klart att Slovakien skulle ha övertaget i kampen om EM-platserna under kvalet. Förbundskaptenen Francesco Calzona fick dessutom möjligheten att prova lite nytt blod, vilket kan behövas när det vankas EM-slutspel och man vill bredda truppen.

Bland spelarna som har en desto mer given plats finns bland annat lagkaptenen och PSG-spelaren Milan Skriniar. Han styr den starka defensiven som laget visade upp under kvalet och som är en av lagets styrkor.

Framåt i banan har Calzona ett urval av spelare som håller till i respekterade klubbar som Napoli, Hellas Verona, Genk och Hamburger SV.

Förbundskapten:Francesco Calzona
Lagkapten:Milan Škriniar
UEFA-ranking: 16
Bästa målskytt i EM-kvalet: Lukas Haraslín (3)

Slovakiens förbundskapten: Francesco Calzona

Det är ingen förbundskapten med mängder av rutin som Slovakien tog in under 2022. Italienaren Francesco Calzona hade en väldigt kort spelarkarriär innan han så sent som 2008 inledde en rad anställningar som assisterande tränare i bland annat Perugia, Napoli och Cagliari.

Hans fina arbete från bänken belönades med ett första jobb som huvudtränare för Slovakiens landslag. Calzona har hunnit med att sätta sin prägel på laget och förbereder sig för sitt första mästerskap som förbundskapten. 

Nyckelspelare i Slovakiens EM-trupp

Om vi har i åtanke att Slovakien bland annat fick möta suveränerna Portugal två gånger om i kvalet och att det fanns ett par andra giftiga motståndare i gruppen, är åtta insläppta mål på tio matcher en bedrift.

Den trygga sista utposten i truppen är Martin Dubravka som trots begränsat med speltid i klubblaget Newcastle United har en given roll i det slovakiska landslaget. Sju insläppta mål på nio kvalmatcher imponerar.

Lagkapten i det slovakiska landslaget

Det finns visserligen ett par spelare i Slovakien som har gjort fler landskamper än Milan Skriniar men ingen är lika meriterad. Efter en kort sejour i Sampdoria under säsongen 2016/17 plockades han till Inter Milan och blev snabbt en kugge i försvaret.

Sedan sommaren 2023 spelar han för Paris Saint-Germain där han likt i det slovakiska landslaget har antagit en ledarroll. Konkurrerar med Dubravka om att vara lagets nyckelspelare i EM. 

Styrkor och svagheter i den slovakiska EM-truppen

I EM 2020, när Slovakien bland annat ställdes mot Sverige, var det offensiven som satte stopp för ett avancemang till slutspel. Endast två mål på tre matcher gav en alldeles för svag målskillnad. Under kvalet gjorde ingen spelare mer än tre mål, vilket bör vara en oro inför EM 2024. Det finns ett gyllene läge för någon att kliva fram i en hjälteroll.

Styrkan ligger tydligt i defensiven som är betydligt mer samspelt än den mer offensiva lagdelen. Kan man hålla samma höga nivå som under kvalspelet finns det goda möjligheter för Slovakien att avancera från gruppen. 

Slovakien spelschema EM 2024

I och med att poängen från mötena mot det lägst rankade laget i varje kvalgrupp räknas bort blev Slovakiens seedning inte särskilt hög, trots 22 inspelade poäng totalt. Detta innebär att man nu spelar mot Rumänien och Belgien i Grupp B.

MatchDatumArena
Rumänien – Play-off B 15:00, måndag 17 juni 2024Allianz Arena, München
Belgien – Slovakien18:00, måndag 17 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Slovakien – Play-off B 15:00, fredag 21 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Belgien – Rumänien21:00, lördag 22 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Slovakien – Rumänien18:00, onsdag 26 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Play-off B – Belgien18:00, onsdag 26 juni 2024MHPArena, Stuttgart 

Slovakien EM-kval

Portugal, Bosnien & Hercegovina och Island var bland motståndarna i kvalet för Slovakien. Trots tufft motstånd stod laget för en imponerande resa med endast två förluster, båda mot Portugal.

I övriga åtta matcher blev det sju segrar och ett kryss. Bland annat blev det två segrar mot Bosnien & Hercegovina, som dock inte blev den främsta utmanaren. Det var istället Luxemburg som tog en poäng i matchen i Trnava, Slovakien.

Marginalen blev dock ganska god i slutet med fem poäng ner till tredjeplatsen för Slovakien som behöll fokus hela vägen fram.

Slovakiens trupp i EM-kvalet

Förbundskaptenen Calzona tillät en handfull debutanter under EM-kvalet, medan det fortfarande var tydligt vilka spelare som han satsade på. Milan Skriniar utgjorde en fyrbackslinje med David Hancko, Peter Pekarik och Denis Vavro.

Namnet i anfallet varierade desto mer. Flera spelare fick rikligt med speltid vilket gjorde det tydligt att Calzona inte har full koll på vilka som startar EM-premiären. Det lär istället bestämmas dagarna innan matchen. 

Senaste mästerskapet: Slovakien EM trupp

Det stora namnet som inte ingår i truppen 2024 som gjorde det i föregående mästerskap är Marek Hamsik. Slovakiens meste landslagsman genom tiderna har tackat för sig i både landslag och klubblag.

I EM 2020 var Dubravka en nyckelspelare, precis som den här gången. Milan Skriniar var också given i startelvan men har samlat på sig erfarenhet och ett par titlar sedan dess som ger ytterligare stjärnglans.

Slovakiens meriter i EM genom åren 

Utöver VM 2010 är Slovakiens framträdanden i EM 2016 och 2020 nationens enda mästerskap som självständig nation. Två gånger om, 2010 och 2016, har resultaten och prestationerna resulterat i en åttondelsfinal.

2020 stod man för en relativ blek insats. Turen var inte på lagets sida i matcherna mot Polen och Sverige. I avslutningen mot Spanien blev man ordentligt avklädda och förlorade matchen med 5-0. 

VM 2010 innehöll den kanske mest prestigefyllda segern hittills i ett mästerskap när Italien besegrades med 3-2 i den sista gruppspelsmatchen.

Antal EM-turneringar:2
Främsta merit:Åttondelsfinal (2016)