UNGERN EM TRUPP 2024

Det ungerska landslaget har tagit stora kliv under den senare halvan av 2000-talet. Efter att ha säkrat biljetten till EM 2024 i behaglig stil ska förbundskaptenen Marco Rossis trupp försöka ta ytterligare kliv när Ungern går in i sommarens Europamästerskap.

På sidan kommer vi att ge full täckning kring vilken trupp som ska representera Ungern samt komma med uppdateringar vad gäller spelschemat, resultat och annat som är värt att veta om landslaget.

Målvakter:Denes Dibusz, Ferencvaros
Peter Gulacsi, RB Leipzig
Peter Szappano, Paks
Försvarare:Botond Balogh, Parma
Endre Botka, Ferencvaros
Marton Dardai, Hertha BSC
Attila Fiola, Fehervar
Adam Lang, Omonia Nicosia
Willi Orban, RB Leipzig
Attila Szalai, Freiburg
Mittfältare:Bendeguz Bolla, Servette
Mihaly Kata, MTK
Milos Kerkez, Bournemouth
Laszlo Kleinheisler, Hajduk Split
Adam Nagy, Spezia Calcio
Zsolt Nagy, Puskas Akademia
Loic Nego, Le Havre
Andras Schafer, Union Berlin
Callum Styles, Sunderland
Anfallare:Martin Adam, Ulsan Hyundai
Kevin Csoboth, Ujpest
Daniel Gazdag, Philadelphia Union
Krisztofer Horvath, Kecskemet
Roland Sallai, Freiburg
Dominik Szoboszlai, Liverpool
Barnabas Varga, Ferencvaros

När släpps Ungerns EM trupp 2024?

För andra gången i ordningen ska Marco Rossi plocka ut en trupp som ska försöka bära Ungern till framgång. I EM 2024 har han ett bra material att jobba med som han dessutom har kunnat sätta sin prägel på under tiden som förbundskapten. 

Den preliminära ungerska truppen har nu presenterats. Den kan komma att ändars i framtiden och den fullständiga truppställs i slutet av maj 2024 och vi kommer att uppdatera med samtliga namn omgående. 

Ungerns trupp till Fotbolls-EM 2024

Under sina år som förbundskapten har italienaren, Ungerns förbundskapten, Marco Rossi byggt ihop ett lag som har svetsats samman efter både kvalspel och mästerskap från 2018 och framåt. 

Mittfältaren Dominik Szoboszlai, som sommaren 2023 gick från RB Leipzig till Liverpool, har trots sin unga ålder fått äran att föra trupperna framåt som lagkapten. Han är given både i den ungerska truppen och i startelvan.

Som lekkamrat har han bland annat Ádám Nagy, till vardags i italienska Pisa, och framför allt Roland Sallai som är en av lagets bättre målskyttar. Sallai, László Kleinheisler, Willi Orbán, Attila Fiola och Szoboszlai är några av spelarna med flest landskamper. 

Förbundskapten:Marco Rossi
Lagkapten:Dominik Szoboszlai
UEFA-ranking: 6
Bästa målskytt i EM-kvalet: Dominik Szoboszlai (4)

Ungerns förbundskapten: Marco Rossi

Efter EM 2016 som gav mersmak och sedan ett missat VM 2018 tog Marco Rossi över under sommaren samma år. Då hade Rossi varit verksam i Italiens lägre divisioner innan han nådde framgång i den ungerska ligafotbollen.

Under sin tid som förbundskapten för Ungern har Rossi kvalificerat nationen till två Europamästerskap och dessutom varit lyckosam i Nations League. Vi minns bland annat 2022/23 års upplaga av turneringen som bland annat innehöll en 4-0-seger borta mot England. 

Nyckelspelare i Ungerns EM-trupp

Péter Gulácsi har länge varit det givna valet när det kommer till målvaktsposten i Ungern. Under EM-kvalet visade förbundskaptenen att han inte är orubblig. Dénes Dibusz fick spela samtliga matcher. 

Oavsett vem det blir som vaktar kassen i premiären gäller det att man spikar igen om Ungern ska ha en chans att nå långt i mästerskapet. Gulácsi har rutinen med speltid från EM 2020. 

Lagkapten i det ungerska landslaget

Dominik Szoboszlai är en produkt av den nyare skolan och gjorde debut för Ungen i seniorsammanhang under 2019. Då spelade han i RB Salzburg innan han flyttade till RB Leipzig.

Under sin tid i Bundesliga blev han en nyckelspelare för laget och belönades sommaren 2023 med en flytt till Liverpool. Även där har han fortsatt med att leverera och är med det den stora stjärnan i det ungerska landslaget.

Styrkor och svagheter i den ungerska EM-truppen

När Ungern har deltagit i mästerskap tidigare samt haft framgång i Nations League är det två faktorer som har spelat stor roll. Stödet under matcherna i Budapest, där laget spelade matcherna i EM 2020, har varit fantastiskt och laget har gjort ett bra jobb med att kanalisera energin från läktarna.

Samtidigt som Ungern kan räkna med ett stort publikt stöd i Tyskland måste offensiven fortsätta leverera. Laget har genom åren visat att man kan såra även på pappret starka försvar. Å andra sidan har defensiven varit bristfällig och det är upp till bevis för backlinjen i EM. 

Ungern spelschema EM 2024

Ungern kommer få möta bland andra värdnationen i mästerskapet i EM-grupp A. Utöver dessa spelar man också mot Skottland och Schweiz. Här finns det chanser att ta sig vidare, även om det kommer bli en hård kamp om platserna för avancemang.

MatchDatumArena
Tyskland – Skottland 21:00, fredag 14 juni 2024Allianz Arena, München
Ungern – Schweiz15:00, lördag 15 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Tyskland – Ungern 18:00, onsdag 19 juni 2024MHPArena, Stuttgart
Skottland – Schweiz21:00, onsdag 19 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Schweiz – Tyskland21:00, söndag 23 juni 2024Waldstadion, Frankfurt 
Skottland – Ungern 21:00, söndag 23 juni 2024MHPArena, Stuttgart

Ungern EM-kval

Ungern var en av sex nationer som inte förlorade en enda match under EM-kvalet. Då ska vi ha i åtanke att man bland annat fick spela bortamatcher mot Serbien, Montenegro och Bulgarien. Kvalet genomfördes på ett exemplariskt sätt av Marco Rossi och mannarna.

Fem matcher slutade med seger, bland annat båda matcherna mot Serbien. Lagets oavgjorda resultat kom borta mot Montenegro, Litauen och Bulgarien. Avståndet ner till Montenegro på fel sida strecket var hela sju poäng i slutändan. 

Ungerns trupp i EM-kvalet

Den ungerska truppen gick igenom väldigt få förändringar under kvalet till EM i Tyskland. En handfull spelare fick debutera i landslaget, detta när biljetten till mästerskapen antingen var helt säkrad eller så gott som.

På mittfältet spelade Dominik Szoboszlai och Ádám Nagy samtliga matcher. Detsamma gäller anfallaren Martin Ádám samt försvararna Attila Szalai och Ádám Lang. Rossi har en stabil startelva och ett par namn till som han litar fullt ut på.

Senaste mästerskapet: Ungern EM trupp

Kvalitetsmässigt får vi vara tydliga med att Ungern 2024 är bättre än den trupp som man skickade till föregående mästerskap. Då var det ännu fler inhemska spelare som fick chansen och som vägde lätt mot bättre landslag. 

Den stora skillnaden är att Szoboszlai inte var med i truppen då. Resterande spelare som deltog fick lämna efter att de blivit utan segrar i gruppspelet. Revanschlustan bör vara stor för spelarna som är kvar. 

Ungerns meriter i EM genom åren 

När EM innehöll åtta deltagande nationer som gjorde upp i direkta utslagsmöten 1964 tog Ungern efter en seger och en förlust hand om tredjeplatsen. Under 2000-talet är det EM 2016 och EM 2020 som utgör nationens deltagande.

Bäst gick det 2016 när man vann gruppen framför Island, Portugal och Österrike för att sedan förlora med 4-0 mot Belgien i åttondelsfinalen. 

Det är lite mer munter läsning från VM. Senast det begav sig var i Mexiko 1986. Ännu längre tillbaka, närmare bestämt 1938 och 1954, bar det hela vägen till final båda gångerna.

Antal EM-turneringar:4
Främsta merit:Tredjeplats (1964)