RUMÄNIEN EM TRUPP 2024

Med bara en seger på fem tidigare Europamästerskap skickar Rumänien en trupp till EM 2024 i Tyskland som ska försöka göra bättre resultat än tidigare upplagor. Prestationerna i kvalet till mästerskapet lovar gott för ett spännande rumänskt landslag.

Rumänien spelar i Grupp E, och kommer få svårt mostånd. Vi granskar truppen som ska nå nya höjder, vem nyckelspelaren i laget är och tar en närmare titt på lagets förbundskapten. 

När släpps Rumäniens EM trupp 2024?

Under sitt tredje år som förbundskapten får Edward Iordănescu ta ut sin första mästerskapstrupp. Spelarna får vänta till slutet av maj 2024 på beskedet huruvida man får delta på resan eller ej.

När truppen sedan är släppt väntar ett par veckor av uppladdning innan det är dags för att kicka igång äventyret i Tyskland. 

Rumäniens trupp till Fotbolls-EM 2024

Truppen som tog Rumänien till en klar förstaplats i kvalet till EM kommer i mångt och mycket att vara samma manskap som ska representera nationen i sommarens stora fotbollsfest. Ändringarna är få som en följd av att förbundskaptenen Edward Iordănescu redan har haft möjlighet att spela ihop laget.

Den första spelaren som skrivs ner i truppen är mittfältaren och lagkaptenen Nicolae Stanciu. Han har gjort en bra bit över 50 landskamper för Rumänien och var med redan i EM 2016 när det senast begav sig.

Trixstjärnan i Rumänien är Ianis Hagi, som under säsongen har varit utlånad från Rangers FC till spanska Deportivo Alaves. Sonen till den gamla storstjärna Gheorghe Hagi håller hög kvalitet. 

Förbundskapten:Edward Iordănescu
Lagkapten:Nicolae Stanciu
UEFA-ranking: 8
Bästa målskytt i EM-kvalet: Denis Alibec, Valentin Mihăilă, Nicolae Stanciu (3)

Rumäniens förbundskapten: Edward Iordănescu

Sedan 2022 är det Edward Iordănescu som ansvarar för det rumänska landslaget. Han hade en spelarkarriär som inte gjorde så mycket väsen av sig och har därefter varit verksam som tränare i bland annat Steaua Bukarest, Cluj och CSKA Sofia.

Iordănescu presenterades som förbundskapten för Rumänien i januari 2022 och tog alltså nationen till det sjätte Europamästerskapet sedan 1984. Det återstår att se hur han står sig när det är skarpt läge mot några av Europas bästa nationer.

Nyckelspelare i Rumäniens EM-trupp

Få spelare har sedan ungdomsåren levt med lika mycket press och förväntningar på sig som Ianis Hagi. Som son till Gheorghe Hagi, som var bärande när laget gick till slutspel i tre raka världsmästerskap under 1990-talet, sågs han som frälsaren för Rumänien.

Han är navet i anfallsspelet för Rumänien och agerar framspelare mer än han är en typisk målskytt. Ska Rumänien ha en chans att nå resultat i fotbolls-EM i Tyskland gäller det att Hagi har en bra turnering.

Lagkapten i det rumänska landslaget

Lagkapten är en annan mittfältare med sina främsta kvaliteter i offensiven. Nicolae Stanciu debuterade för Rumänien inför EM 2016 och fick sedan vara med under turneringen. Sedan flera år tillbaka är han mannen med bindeln.

I sin klubblagskarriär har Stanciu representerat bland annat Steaua Bukarest, Sparta Prag och Slavia Prag. Han var en av tre spelare som noterades för tre mål under EM-kvalet. 

Styrkor och svagheter i den rumänska EM-truppen

Trots en klurig lottning i EM-kvalet visade Rumänien att man har en defensiv som kan stå emot det mesta som kommer deras håll. Med en blandning av inhemska toppspelare och utlandsproffs finns det ett tryggt försvar att luta sig mot.

Svagheten i Rumänien finns i Ianis Hagi och matcherna när han inte är på spelhumör. Det är en humörspelare som tyvärr ibland faller bort från matcherna, vilket gör att lagets anfallsspel stagnerar. 

Rumänien spelschema EM 2024

Rumänien hamnade i Grupp E och kommer att spela mot Belgien som är en av favoriterna inför mästerskapet. Men man ställs också mot Slovakien. Det kommer bli en hård kamp om en plats i slutspel i den här gruppen.

MatchDatumArena
Rumänien – Play-off B 15:00, måndag 17 juni 2024Allianz Arena, München
Belgien – Slovakien18:00, måndag 17 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Slovakien – Play-off B 15:00, fredag 21 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Belgien – Rumänien21:00, lördag 22 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Slovakien – Rumänien18:00, onsdag 26 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Play-off B – Belgien18:00, onsdag 26 juni 2024MHPArena, Stuttgart 

Rumänien EM-kval

Med Schweiz, Israel och Belarus som motståndare var det ingen självklarhet att Rumänien skulle kvalificera sig för EM. Självklarheten smög sig istället på i takt med att laget radade upp fina prestationer under våren och sommaren 2023. 

Laget gick genom kvalet, tio matcher totalt, utan en enda förlust. På hemmaplan blev det fyra segrar och ett kryss. Laget lämnade tidigt Schweiz och Israel bakom sig som i slutändan fick göra upp om andraplatsen. 

Rumäniens trupp i EM-kvalet

Så när som på ett par debutanter i kvalets avslutande matcher hade Rumänien till stor del samma trupp under hela resan. Ett par spelare var kontinuerligt med i startelvan dessutom, med tio matcher på kontot, bland annat lagkaptenen Nicolae Stanciu.

Edward Iordănescu kommer av allt att döma rulla vidare på samma 13-14 spelare under EM i Tyskland. Lager har något oerhört intressant på gång och det finns ingen anledning att börja experimentera när det är skarpt läge. 

Senaste mästerskapet: Rumänien EM trupp

Många spelare har lämnat landslaget i den generationsväxling som har pågått sedan EM 2016, när man senast levererade en trupp till ett mästerskap. Backlinjen där och då bestod av bland annat Vlad Chiriches och Razvan Rat som hade större roller.

I premiären mot Frankrike 2016 startade den nuvarande lagkaptenen Nicolae Stanciu. I övrigt är det en drös med nya ansikten som har goda förutsättningar för att prestera ett bättre resultat än för åtta år sedan.  

Rumäniens meriter i EM genom åren 

Fyra av fem Europamästerskap har slutat med respass i gruppspelet för Rumänien. Inte i någon av dessa turneringar har det blivit en vinst, vilket gör det oerhört svårt om man ska ordna ett avancemang.

I EM 2000 stod rumänerna för smått sensationell prestation när man avancerade från en grupp bestående av Tyskland, Portugal och England. Ett kryss mot Tyskland och en historisk 3-2-seger mot engelsmännen följdes dock upp av förlust mot Italien med 2-0 i kvarten.

En annan minnesvärd turnering, både för rumänsk och svensk del, är VM 1994 när vi fick se ett straffavgörande mellan nationerna med Sverige som segrare.

Antal EM-turneringar:5
Främsta merit:Kvartsfinal (2000)