GRUPP D

Efter att ha ställts mot varandra redan i kvalspelet till EM blir det ett kärt återseende för Frankrike och Nederländerna i EM Grupp C. I den ingår även Österrike samt vinnarna från Play-off A som spelas under våren.

På förhand lyfts Frankrike fram som en tydlig guldkandidat och ser allt annat än en förstaplats i gruppspelet som ett misslyckande. Nederländerna söker i sin tur revansch för förlusterna i kvalet.

Vilka landslag ingår i EM-grupp D?

Frankrike

Stjärnglansen i det franska landslaget är större än i den absoluta merparten av konkurrenterna i EM. Kylian Mbappé är den potentiellt största spelaren i turneringen och har flera andra namnkunniga spelare med sig på resan. 

VM i Qatar 2022 slutade med ett silver och laget följde upp mästerskapet med att springa igenom EM-kvalet, trots klurigt motstånd i form av Nederländerna och Grekland. Här är man stora favoriter till att vinna gruppen. 

Österrike

Den plats som Sverige hade siktet inställt på i kvalet till EM togs istället av Österrike, som stod för ett stabilt EM-kval från början till slut. Det blev en andraplats bakom Belgien och EM-biljetten säkrades tidigt.

Trots att man ingick i den andra seedningspotten drogs en nitlott i form av Nederländerna från den tredje. Trots det ska Österrikes ses med goda chanser att med ett samspelt landslag ta en plats i det kommande slutspelet. 

Nederländerna

Framgångarna för Nederländerna har uteblivit på herrsidan efter VM-bronset 2014. Efter EM-guldet 1988 hade landet en framgångsrik period med två semifinaler och två kvartsfinaler. I EM 2016 blev det respass redan i åttondelsfinalen.

Som flera andra nationer har Nederländerna genomgått en generationsväxling på senare år. Med spelare som Virgil van Dijk, Frenkie de Jong och Cody Gakpo finns det både  talang och erfarenhet från stora matcher att ta av. 

Polen, Estland, Wales eller Finland

Grupp D är en av tre grupper där det inte är bestämt vilken den fjärde nationen blir. Polen, Estland, Wales och Finland gör upp i play-off som avgörs i slutet av mars 2024. Därifrån ska en nation hämtas som tar plats i samma grupp som tidigare nämnda nationer.

Både Polen och Wales har deltagit i Europamästerskap under 2000-talet. I EM 2016 var Wales den stora överraskningen när man tog sig hela vägen till semifinal. Polen hade Sverige på sin lott i gruppspelet 2020. Efter förlust med 3-2 mot Sverige i den sista gruppspelsmatchen blev Polen jumbo i gruppen.

Varken Estland eller Finland har deltagit i EM tidigare. Skulle någon av nationerna ingå i EM Grupp D kommer det vara som outsider. Estland ingick i Sveriges kvalgrupp tIll EM och slutade sist i densamma. 

Spelschema Grupp D EM 2024

Lagen i Grupp D i EM håller till i en rad olika städer under EM. Premiären för gruppen går av stapeln på Volksparkstadion i Hamburg. Därefter får vi se lagen beträda arenorna i Düsseldorf, Berlin, Leipzig och Dortmund. Tungviktsmötet mellan Nederländerna och Frankrike äger rum i Leipzig fredagen den 21 juni. 

MatchDatumArena
Play-off A – Nederländerna 15:00, söndag 16 juni 2024Volksparkstadion, Hamburg
Österrike – Frankrike21:00, måndag 17 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Play-off A – Österrike 18:00, fredag 21 juni 2024Olympiastadion, Berlin
Nederländerna – Frankrike21:00, fredag 21 juni 2024Red Bull Arena, Leipzig
Nederländerna – Österrike18:00, tisdag 25 juni 2024Olympiastadion, Berlin
Frankrike – Play-off A 18:00, tisdag 25 juni 2024Westfalenstadion, Dortmund

EM-slutspelet för Grupp D

Beroende på var man slutar i gruppen kan slutspelet ta olika krokiga vägar för nationerna i Grupp D. Det är endast jumbon som garanterat lämnar mästerskapet. Grupptrean kan avancera som en av fyra grupptreor.

Vinnaren av Grupp D får förflytta sig till Leipzig där åttondelsfinalen spelas den 2 juli. För motståndet står tvåan i Grupp F. Där hittar vi bland annat Portugal, Turkiet och Tjeckien som potentiella motståndare.

Grupptvåan får möta en annan grupptvåa, nämligen den från Grupp E. Där ingår Belgien, Rumänien och Slovakien samt ett ännu ej klart lag från play-off B. Således finns det sju olika lag som kan vänta i slutspelet fram tills vi vet mer.

Om man går vidare som en av de fyra bästa treorna från Grupp D väntar en gruppetta. I potten av nationer som kan stå för motståndet finns bland annat Spanien, Italien, Kroatien, Belgien och England, vilket bäddar för en svår lottning.

Favoriter och outsiders i EM Grupp D

I och med att Frankrike räknas som en stor guldkandidat har man också pressen på sig att vinna Grupp D. Med stommen kvar från VM 2022 och ytterligare spännande spelare som har tillkommit blir man svårslagna.

Den nation som man framför allt tänker ska kunna rå på Frankrike är Nederländerna. Man fick se sig besegrade två gånger om i kvalet men har kapaciteten för att besegra fransmännen på en bra dag.

Österrike är en motståndare som kan ställa till det för sina på pappret bättre motståndare. För att man ska avancera till slutspel kommer det att krävas ett par riktigt starka prestationer, något vi har sett laget leverera förr.

Laget som kommer in från play-off får räknas som underdogs. Dels stod man inte för ett lyckat kval, dels är det fyra nationer som utöver någon enstaka gång inte har gjort något större väsen av sig i stora mästerskap.