GEORGIEN EM TRUPP 2024

Endast en nation i EM 2024 i Tyskland har aldrig tidigare spelat i ett stort mästerskap under egen flagg. Georgien tog vägen via playoff till nationens första Europamästerskap, efter segrar mot Luxemburg och Grekland.

Den tidigare franske landslagsspelaren och numera förbundskaptenen Willy Sagnol ska redan i landets mästerskapsdebut försöka föra Georgien till nästa nivå. Först väntar en grupp bestående av Portugal, Turkiet och Tjeckien innan ett eventuellt, och i så fall sensationellt, slutspel väntar. 

När släpps Georgien EM trupp 2024?

Alla spelare i den georgiska truppen som förbundskapten Willy Sagnol plockar ut mästerskapsdebuterar i seniorsammanhang. Således är det turneringens mest oerfarna trupp i det avseendet.

Truppen som Georgien skickar till EM i Tyskland kommer att presenteras senast i juni 2024. Den 8 juni är datumet då alla deltagare i mästerskapet ska ha skickat in trupper. Efter det kan inga ändringar göras. 

Georgien trupp till Fotbolls-EM 2024

Det finns både rutin och flera yngre förmågor i det georgiska landslaget. Med tanke på framgången i playoff lär Willy Sagnol inte göra några större förändringar och istället satsa på spelare som har varit med i landslaget tidigare.

Den stora stjärnan i Georgien är Khvicha Kvaratskhelia, till vardags i Napoli. Han är också den främsta målskytten av spelarna i landslaget som kan plockas ut till EM 2024. 23-åringen snittar ungefär ett mål varannan match för Georgien. 

Lagkaptenen är 36-årige Guram Kashia som har gjort över 100 landskamper för Georgien. Han spelar i sin tur i Slovan Bratislava i Slovakien. 

Förbundskapten:Willy Sagnol
Lagkapten:Guram Kashia
UEFA-ranking: 34
Bästa målskytt i EM-kvalet: Khvicha Kvaratskhelia (4)

Georgien förbundskapten: Willy Sagnol

Som spelare hade Willy Sagnol framgångar både i klubblag och landslag under den tidiga delen av 2000-talet. 2000 lämnade han AS Monaco i hemlandet Frankrike och flyttade till Bayern München, där han spelade fram till 2009 när han avslutade karriären.

Sagnol deltog för Frankrike i EM 2000, VM 2002, EM 2004 och slutligen VM 2006. Tränarkarriären inleddes när han tog över det franska U21-landslaget 2013 och han har även varit assisterande tränare för Bayern München.

I februari 2021 blev han för första gången i karriären förbundskapten för ett seniorlandslag när han tog över Georgien. Sagnol lär ställa upp Georgien i en 3-5-2-uppställning under turneringen, precis som man gjorde i playoff till EM 2024. 

Nyckelspelare i Georgien EM-trupp: Khvicha Kvaratskhelia

Georgiens redan nu främsta fotbollsspelare genom tiderna är troligtvis Khvicha Kvaratskhelia. Hans prestationer när Napoli vann en efterlängtad titel i Serie A säsongen 2022/23 gav eko i fotbollsvärlden.

Khvicha Kvaratskhelia har vunnit utmärkelsen som Georgiens bästa spelare fyra år i rad, något som den tidigare Milanförsvararen Kakha Kaladze endast kan mäta sig med. Kvaratskhelia är dock av många ansedd som snäppet vassare än sin landsman.

I kvalet till EM 2024 gjorde Kvaratskhelia, fler än någon annan spelare i Georgien. Kvaratskhelia missade dock straffläggningen i playoff-finalen mot Grekland efter att han tvingades utgå under förlängningen. 

Lagkapten i det georgiska landslaget: Guram Kashia

Det är Guram Kashia som ansvarar för bindeln i det georgiska landslaget. Här har vi en spelare som har varit med i många år och som äntligen får chansen att spela ett EM, med största sannolikhet hans sista.

Kashia är 36 år gammal och spelar alltså i Slovan Bratislava i den slovakiska högstaligan. Han har även spelat i Vitesse i Nederländerna och i den inhemska jätten Dinamo Tbilisi. Kashia har även ett äventyr i MLS och San Jose Earthquakes under karriären. 

Styrkor och svagheter i den georgiska EM-truppen

Trots att Georgien inte är den första nationen man tänker på när det kommer till talangutveckling har man trots det tagit stora steg på senare år. Kvaratskhelia är en produkt, Georgies Mikautadze och Giorgi Mamardashvili två andra.

Det finns ett överraskningsmoment som det georgiska landslaget kan försöka utnyttja i EM. Kollektivt är man starka och visade i playoff-finalen mot Grekland att det finns en enorm kämparglöd. Med det sagt finns det flera brister i det individuella spelet som man måste dölja under turneringen. 

Lottning: Georgien grupp i Fotbolls-EM 2024

Det fanns på pappret enklare grupper som Georgien hade kunnat lottas in i när man nu gör debut i EM-sammanhang. Grupp F var redan innan Georgiens intåg tuff, med tre andra nationer som har kvalitet på flera positioner.

Man kommer att få mäta sina krafter med Portugal, Turkiet och Tjeckien. Framför allt Portugal och Turkiet imponerade under kvalet till EM i Tyskland och i Tjeckien finns det mästerskapsrutin. Georgien får det tufft! 

Georgien EM-kval

Det var alltså inte via det ordinarie kvalet som Georgien tog plats i EM 2024. Där ställdes man mot Spanien, Skottland, Norge och Cypern på en resa som gav åtta inspelade poäng på lika många matcher.

Under kvalet var det kryssmatcherna hemma mot Norge och Skottland som stack ut, medan 7-1-förlusten hemma mot Spanien är något man vill glömma. I playoff tog man sig an Luxemburg på hemmaplan och vann med 2-0 innan Grekland besegrades genom ett straffavgörande. 

Georgien trupp i EM-kvalet

Fler och fler georgiska spelare får chansen i större europeiska ligor och kollar man på truppen från kvalet till EM finns flera mer välkända klubbar representerade. Utöver Kvaratskhelia i Napoli är Valencia, Torino, Bordeaux och Watford bland klubbadresserna i den georgiska truppen.

Willy Sagnol gav ett par nya förmågor chansen, bland annat Iva Gelashvili från Spezia och Gabriel Sigua från FC Basel. Georgien var en av nationerna som gav det lägsta antalet spelare chansen under kvalspelet.

Senaste mästerskapet: Georgien EM trupp

Georgien deltar i EM för första gången någonsin. 

Georgien meriter i EM genom åren 

Georgien deltar i EM för första gången någonsin. 

Antal EM-turneringar: 0
Främsta merit: