POLEN EM TRUPP 2024

Polen misslyckades med att kvalificera sig för EM genom kvalet som spelades under 2023. Istället blev det en tredjeplats i gruppen och en räddningplanka i form av playoff, som en följd av att man presterade bra i Nations League 2022/23. 

Väl där tog förbundskapten Michal Probierz nationen till ännu ett Europamästerskap, även om det krävdes straffar mot Wales för att säkra biljetten. I EM 2024 har man matcher mot Frankrike, Nederländerna och Österrike att se fram emot i gruppspelet. 

När släpps Polen EM trupp 2024?

Den polska EM-truppen lär inte innehålla några större överraskningar och många spelare som var med och säkrade platsen i sommarens turnering kan räkna med en plats. Det återstår att se om förbundskapten Probierz bjuder på någon skräll.


EM-trupperna ska lämnas in i maj 2024 och därefter finns det ett par veckor där spelare och ledare kan förbereda sig inför vad som komma skall. När Polens EM-trupp är presenterad kommer vi att uppdatera texten. 

Polen trupp till Fotbolls-EM 2024

Efter mängder av år där man inte deltog i ett Europamästerskap har Polen från 2008 och framåt tagit stora kliv som fotbollsnation. Man gör 2024 i Tyskland nationens femte raka EM, varav ett även har spelats på hemmaplan när man 2012 delade värdskapet med Ukraina.

Polens EM-trupp består av ett par spelare som är hemmahörande i europeiska storklubbar, bland annat Robert Lewandowski i FC Barcelona och Piotr Zielinski i Napoli. Deras stjärnglans är dock något än mindre än den i gruppmotståndarna Frankrike och Nederländerna.

Ansvarig för gruppen är alltså Michal Probierz som tog sig an jobbet som förbundskapten under hösten 2023. Han lyckades med det som var ett utsatt mål den närmaste tiden, att kvala in till EM. 

Förbundskapten:Michal Probierz 
Lagkapten:Robert Lewandowski 
UEFA-ranking: 26
Bästa målskytt i EM-kvalet: Robert Lewandowski (3)

Polen förbundskapten: Michal Probierz

Vem är då denna Michal Probierz som plötsligt blev ansvarig för Polens herrlandslag i fotboll hösten 2023? Det är så enkelt att han hämtades från U21-landslaget, där han hade varit verksam i ungefär ett år.

Probierz har varit tränare sedan 2005 och har spenderat nästan hela sin karriär i det polska ligasystemet. Undantaget är en kort avstickare till Grekland och Aris Saloni för nio matcher i början av 2010-talet. Probierz har för vana att ställa upp med ett 3-4-2-1 men har varierat under sin korta tid som förbundskapten, bland annat med 3-5-2. 

Nyckelspelare i Polen EM-trupp: Robert Lewandowski 

Det vore lite av ett tjänstefel att inte nämna Robert Lewandowski som den viktigaste spelaren för Polen i EM 2024. Veteranen måste spela på toppen av sin förmåga om Polen ska avancera till slutspel.

Däremot finns det ett par andra spelare som är viktiga och som också behöver prestera. Kan Lewandowski få igång målskyttet ordentligt, vilket det har varit lite sisådär med under säsongen i FC Barcelona, ökar Polens chanser avsevärt. 

Lagkapten i det polska landslaget: Robert Lewandowski 

Det är också Robert Lewandowski som är lagkapten för det polska landslaget. Han har likt i klubblagen han har spelat i ett väldigt fint målsnitt under mer eller mindre hela karriären. Dessutom är det en naturlig ledare vi har att göra med.

Lewandowski har redan gjort flera mästerskap för Polen och vet vad som krävs på den absolut högsta nivån. Med över 150 landskamper i bagaget har han en lång och framgångsrik karriär bakom sig även i den polska landslagströjan.

Styrkor och svagheter i den polska EM-truppen

Tittar man på Polens EM-kval fanns det ett par svagheter som man tyvärr inte lyckades hålla dolda under kvalspelet. Det faktum att man bara spelade in elva poäng, trots en på förhand överkomlig grupp, är ett orostecken inför EM 2024.

Polens svaghet är att man bakom Robert Lewandowski inte har en målskytt som kan kliva fram, vilket man kanske har haft under tidigare år. Piotr Zieliński är en mycket bra spelare, men ingen målskytt. Styrkan? Ja, det är också att man har en av världens absolut bästa anfallare. 

Lottning: Polen grupp i Fotbolls-EM 2024

Redan innan det blev klart att Polen spelar i EM 2024 fick man veta vilken grupp som väntade om man lyckades ta en plats. Det skulle bli i Grupp D, där Frankrike, Nederländerna och Österrike redan ingick, som man inleder mästerskapet.

Så blev också fallet och man premiärspelar med en match mot Nederländerna den 16 juni 2024. Därefter väntar Österrike, en potentiell nyckelmatch för avancemang, i den andra omgången innan Frankrike väntar i avslutningen.

Polen EM-kval

Polens kvalgrupp till EM 2024 bestod av Albanien, Tjeckien, Moldavien och Färöarna. Inte under någon period av kvalspelet fick det polska laget spelet att sitta. Man hackade även mot sämre motståndare och halkade efter både Albanien och Tjeckien. 

Däremot fick man en gyllene chans i den näst sista omgången att koppla greppet om en plats i EM. Det blev dock bara 1-1 hemma mot Tjeckien, som därmed kunde sno åt sig platsen. Räddningen blev playoff där Polen efter segrar mot Estland och Wales äntligen kunde andas ut. 

Polen trupp i EM-kvalet

I skrivande stund finns det ingen ny gyllene generation i Polen som är på väg fram. Det ger förbundskaptenen, just nu Michal Probierz, begränsade möjligheter att testa nya förmågor. Under kvalspelet till EM förlitade man sig mycket på det äldre gardet.

Ett par debutanter i landslaget fick chansen, bland annat på målvaktsfronten. Kamil Grabara har gjort bra i FC Köpenhamn under säsongen och fick också kallas in till matchen mot Färöarna i september 0223, även om det inte blev någon speltid 

Senaste mästerskapet: Polen EM trupp

Den polska truppen i EM 2020, när man bland annat ställdes mot Sverige, hade ett par spelare som inte är med den här gången. Flera spelare har dessutom tagit nya vägar i karriären med nya klubbadresser som resultat.

Lukasz Fabianski och Kamil Glik är två veteraner från EM 2020 som har tackat för sig i landslaget. Däremot är flera andra rutinerade spelare med. Robert Lewandowski spelade i Bayern München på den tiden men är som bekant i FC Barcelona numera. 

Polen meriter i EM genom åren 

Polen har en landslagshistoria som är desto mer imponerande i VM och i OS än i EM. Man har bland annat två tredjeplatser från VM 1974 och 1982 samt ett guld i OS 1972. I EM har man som bäst nått kvartsfinal, något man gjorde 2016 i Frankrike.

Den med gott minne vet att Polen arrangerade EM 2012 tillsammans med Ukraina. Det är en turnering som man gärna glömmer eftersom den slutade med två poäng, två gjorda mål och respass i gruppspelet. 

Antal EM-turneringar: 4
Främsta merit:Kvartsfinal (2016)