TABELLER FOTBOLLS EM 2024

Här kommer du att kunna följa samtliga tabeller under EM 2024. Tabellerna uppdateras efter varje avslutad match i Fotbolls-EM och den poängställning som du ser i våra EM-tabeller är den som är aktuell just nu. 

För att se när samtliga matcher spelas kan du titta närmare på vårt Fotbolls EM 2024 spelschema. Efter varje match kan du se alla EM 2024 resultat på vår resultatsida. Varje EM-grupps tabell uppdateras löpande under turneringen. 

Fotbolls EM 2024 tabell

I skrivande stund har inga matcher spelats  i EM 2024. Det innebär att tabellerna är nollställda. 

Poängställning och beräkning av poäng i tabeller EM 2024

Gruppspelet i EM 2024 spelas enligt en klassisk princip där samtliga lag i gruppen möter varandra i enkelmöten. Varje EM-grupp består av totalt fyra landslag. Det innebär att det spelas totalt sex matcher i varje grupp, där varje lag spelar tre matcher vardera. 

Poängen delas ut enligt den vanliga principen i fotbollssammanhang. 

  • En vinst ger tre poäng. 
  • En förlust ger noll poäng.
  • Ett oavgjort resultat ger en poäng vardera till lagen. 

Dessutom kan målskillnaden bli relevant när man ska avgöra poängställningen i EM 2024. Därför räknar man samtliga gjorda mål och insläppta mål för respektive landslag. Dessutom är differensen mellan gjorda och insläppta mål relevant att bära med sig. 

Vad händer om två lag slutar på samma poäng i EM 2024?

Det är alltid antalet poäng som är mest relevant för att avgöra vilket lag som vinner respektive grupp i Fotbolls-EM 2024. Det landslag som tar flest poäng i gruppen slutar också som etta och tar sig vidare till slutspel. Men om ett eller flera landslag slutar på lika många antal poäng kommer andra parametrar att avgöra hur gruppens tabell slutar. Det är endast resultaten i gruppspelet i EM 2024 som är relevant för rankingen i varje grupptabell:

  1. Antal poäng 
  2. Målskillnaden
  3. Antal gjorda mål 
  4. Antal vinster 
  5. Lägsta fair play-poäng
  6. EM-kvalranking

Det är ovanligt att det är andra saker än målskillnad och antalet gjorda mål som avgör hur en tabell i EM slutar, men det kan vara små marginaler som avgör i slutändan. Det här kan bli mer aktuellt i EM 2024 när det är upp till tre av fyra lag från varje grupp som går vidare till slutspelet. 

Så rankas grupptreorna i varje EM-tabell inför slutspelet i Fotbolls-EM 2024

Fyra av sex grupptreor i EM-tabellerna 2024 kommer att ta sig vidare till slutspelet. Det innebär att man behöver jämföra landslag som spelar i olika EM-grupper. För att kunna göra det på ett effektivt sätt har man valt att inte ta med inbördes möten som en parameter när tabellerna i Fotbolls-EM 2024 ska rankas. 

De fyra grupptreor i EM-tabellerna 2024 som har flest antal poäng kommer att gå vidare till slutspelet i turneringen. Men för att kunna ranka dessa grupptreor kan man behöva använda sig av andra parametrar än poängen. Då är det alltså målskillnad, antal gjorda mål, antal vinster, lägsta fair play-poäng och sist EM-kvalranking som är de avgörande faktorerna. 

Så fungerar fair play i EM 2024

När det kommer till fair play-poängen går det ut på att ha så låga poäng som möjligt. Ju högre poängvärde, desto fler disciplinära fel har begåtts. Ett gult kort ger exempelvis en poäng, medan ett rött kort bestraffas med tre poäng. 

Om två eller flera slutar på samma poäng, har samma målskillnad, samma antal gjorda mål och lika många vinster kommer det landslag med lägst fair play-poäng att sluta före det andra laget. I praktiken innebär det att ett gult kort i en gruppspelsmatch kan innebära missat slutspel. 

EM-kvalrankingen 

Alla landslag har samlat på sig en specifik EM-kvalranking baserat på resultaten under kvalspelet inför EM 2024. Matcherna mot EM-kvalgruppens jumbo har räknats bort i samtliga fall. Det har skapat en tabell med en ranking som gäller inför EM-turneringen och som kan komma att bli utslagsgivande i vissa unika fall. 

Portugal är det landslag som imponerade mest i EM-kvalet och som därmed toppar rankingtabellen. Låt oss titta närmare på tabellen för EM-kvalrankingen. Vi har endast inkluderat de 21 lag som är klara för EM 2024 och övriga 12 lag som spelar playoff för att försöka nå EM-gruppspelet i tabellen.

PlaceringLand
1.Portugal
2.Frankrike
3.Spanien
4.Belgien
5.England
6.Ungern
7.Turkiet
8.Rumänien
9.Danmark
10.Albanien
11.Österrike
12.Nederländerna
13.Skottland
14Kroatien
15.Slovanien
16.Slovakien
17.Tjeckien
18.Italien
19.Serbien
20.Schweiz
21.Ukraina
22.Grekland
23.Finland
24.Wales
26.Polen
28.Luxemburg
30.Israel
31.Kazakstan
34.Georgien
40.Island
44. Bosnien & Hercegovina
47. Estland

EM-kvalrankingen var också viktig i ett tidigare skede, nämligen när lottningen till EM-gruppspelet skulle göras. Då var det EM-kvalrankingen som låg till grund för den seedning som delade in lagen i olika seedningspotter. 

Med andra ord var kvalrankingen relevant för alla Fotbolls EM 2024 tabeller redan innan turneringen spelades, med tanke på att den hade en påverkan på grupplottningen. 

EM-playoff tabeller 

20 av 24 lag kvalificerade sig till Fotbolls-EM 2024 genom att vinna eller sluta tvåa i sin EM-kvalgrupp under 2023. Redan innan dess var värdnationen Tyskland direktkvalificerade till turneringen, tack vare sitt värdskap. Under våren 2024 kommer ytterligare tre landslag att kvalificera sig för EM 2024 genom att spela EM-playoff. 

Det finns däremot inga EM-playoff tabeller eftersom playoffet spelas som ett slutspel. Totalt tolv lag gör upp om tre platser. Läs mer om EM-playoffet 2024 genom att klicka dig fram till startsidan.