SLOVENIEN EM TRUPP 2024

Trots tuff konkurrens i kvalspelet säkrade Slovenien äntligen en plats i EM, efter 24 års frånvaro. Det återstår att se om den trupp som man skickar till EM 2024 i Tyskland kan bärga nationens första seger i sammanhanget.

Truppen består av flera spännande namn, bland annat supertalangen Benjamin Sesko som har ett fint målfacit både i landslaget och i klubblaget. Vi kommer att uppdatera sidan med den officiella truppen och annat som är värt att veta om nationens äventyr i EM. 

När släpps Sloveniens EM trupp 2024?

Ett par veckor innan EM-slutspelet i Tyskland, närmare bestämt i slutet av maj, får vi veta vilka spelare som ska representera Slovenien i nationens fjärde mästerskap i historien.

Med 23 spelare som får plats i truppen finns det ett par namn som fick chansen under EM-kvalet. Vilka det blir avgör förbundskaptenen Matjaz Kek. 

Sloveniens trupp till Fotbolls-EM 2024

Manskapet som ska försöka föra Slovenien till nya höjder är en blandning mellan gammalt och ungt. För den sistnämnda delen står inte minst Benjamin Sesko, men också Jaka Bijol, Adam Gnezda Cerin och Sandi Lovric.

Det som Slovenien har att tampas med är bristen på mästerskapsrutin. Med det sagt finns det flera spelare som har spelat stora matcher i andra sammanhang. Jan Oblak är lagets kapten och är en av Europas främsta målvakter. 

Andra noterbara spelare är Fenerbahces mittfältare tillika landslagets spelfördelare Miha Zajc och veteranen Jasmin Kurtic. 

Förbundskapten:Matjaz Kek
Lagkapten:Jan Oblak
UEFA-ranking: 15
Bästa målskytt i EM-kvalet: Benjamin Sesko (5)

Sloveniens förbundskapten: Matjaz Kek

Ansvarig för truppbygget och för Sloveniens framgång i EM-kvalet är 62-årige Matjaz Kek. Han har haft rollen som förbundskapten sedan 2018 och har dessutom gjort en tidigare sejour, när han tog nationen till VM i Sydafrika. 

Med andra ord sitter Slovenien på en erfaren tränare som har lyckats på flera håll och kanter under karriären. Om det är någon som ska föra landet till nya nivåer är det Kek.

Nyckelspelare i Sloveniens EM-trupp

Benjamin Sesko är namnet på allas läppar när det kommer till det slovenska landslaget. I EM 2024 debuterar han i mästerskapssammanhang. Han har redan gjort sig ett namn genom prestationer i klubblagen Salzburg och RB Leipzig. 

Sesko snittar närmare ett mål varannan match i både klubblaget och i landslaget. Det är en naturlig målskytt som mycket väl kan explodera under EM i Tyskland. 

Lagkapten i det slovenska landslaget

Efter flera år som europeisk toppmålvakt och en tidig debut i det slovenska landslaget har Jan Oblak gjort sig förtjänt av kaptensbindeln. Så länge han är frisk är det ingen som petar honom från målvaktsposten.

Slovenien släppte in minst mål i kvalgrupp H och Oblak en starkt bidragande orsak till att det blev spel i EM. Till vardags är han lika given mellan stolparna i klubblaget Atlético Madrid som också är kända för att släppa in förhållandevis få mål. 

Styrkor och svagheter i den slovenska EM-truppen

Medan Slovenien kan ställa upp med en slagkraftig startelva är det något tunnare på bänken. Antingen är det spelare som inte är ordinarie i klubblaget eller unga spelare som ännu inte har bevisat sig på den här nivån.

Bredden är alltså ett problem, samtidigt som stjärnspelarna i Slovenien är otroligt duktiga. Framför allt hade Jan Oblak och Benjamin Sesko varit ett tillskott till nästan vilket lag som helst i EM. 

Slovenien spelschema EM 2024

Resultaten i EM-kvalet räckte till en plats i den tredje seedningspotten inför EM i Tyskland. Det öppnar en del möjligheter, även om det slovenska laget med tanke på historiken av uteblivna mästerskap säkerligen hade varit nöjda med vilket som. Man kommer att spela i Em-grupp C.

MatchDatumArena
Slovenien – Danmark 18:00, söndag 16 juni 2024MHPArena, Stuttgart
Serbien – England21:00, söndag 16 juni 2024Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
Slovenien – Serbien 15:00, torsdag 20 juni 2024Allianz Arena, München
Danmark – England18:00, torsdag 20 juni 2024Waldstadion, Franfkurt
England – Slovenien21:00, tisdag 25 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Danmark – Serbien 21:00, tisdag 25 juni 2024Allianz Arena, München

Slovenien EM-kval

Grupp H i kvalet utvecklade sig till ett riktigt drama. Fyra nationer tog upp kampen om de två EM-platserna. Slovenien hade Danmark, Finland, Kazakstan, Nordirland och San Marino på sin lott. 

Efter knappa segrar mot Kazakstan och San Marino blev det bara en poäng i möten mot Finland och Danmark. Efter fyra raka segrar följt av en förlust mot Danmark avgjordes allt i den sista kvalmatchen hemma mot Kazakstan. 

Slovenien var i behov av en poäng men tog hand om alla tre efter ett straffmål av Benjamin Sesko och ett förlösande mål i slutminuterna från Benjamin Verbic. 

Sloveniens trupp i EM-kvalet

Totalt blev 33 spelare kallade till landslaget under EM-kvalet, även om inte alla fick speltid. Förbundskapten Kek satsade i mångt och mycket på samma spelare genomgående under kvalet, med flera som startade i samtliga tio matcher.

Sesko och Andraz Sporar var lagets främsta målskyttar med 5 respektive 3 mål. Jan Oblak passade dessutom på att briljera med bara sex insläppt mål på åtta framträdanden. Vanja Drkusic och Zan Vipotnik var bland spelarna som debuterade i tävlingssammanhang under kvalet. 

Senaste mästerskapet: Slovenien EM trupp

Vi får gå tillbaka till EM 2000 i Nederländerna och Belgien för att hitta den senaste slovenska EM-truppen. Av förklarliga skäl var ingen av spelarna i dagens landslag med när det begav sig.

Den stora stjärnan var mittfältaren Zlatko Zahovic som under tiden representerade grekiska Olympiakos. Han gjorde 80 landskamper för det slovenska landslaget och representerade andra klubbar som Valencia, Porto och Benfica under karriären.

Sloveniens meriter i EM genom åren 

Mellan 1960 och 1992 var Slovenien en del av Jugoslavien. Därmed var det först inför EM 1996 som nationen hade möjlighet att kvalficiera sig på egen hand. Det dröjde dock till turneringen 2000 innan vi ifick ett slovenskt deltagande.

Resan tog slut i gruppspelet efter bland annat ett kryss mot Norge. Därefter har landet deltagit i två världsmästerskap, 2002 och 2010. Efter tre raka förluster den första gången kom man undan med hedern i behåll efter fyra poäng och en tredjeplats i gruppen åtta år senare. 

Antal EM-turneringar:1
Främsta merit:Gruppspel (2000)