SPANIEN EM TRUPP 2024

Spanien kan skicka en trupp till EM 2024 som består av nästan idel världsspelare. Inte sedan EM 1992 i Sverige har nationen missat ett europeiskt mästerskap och har för vana att vara med och utmana om medaljerna. 

Man kommer att spela i dödens grupp och möta lag som Italien och Kroatien och ett avancemang till slutspelet är långt från säkert.

När släpps Spaniens EM trupp 2024? 

Den spanska EM-truppen till mästerskapet i Tyskland presenteras i slutet av maj 2024. Då får vi veta vilket manskap som ska försöka föra nationen till ett första EM-guld på herrsidan sedan 2012, då man för övrigt försvarade guldet från 2008.

I och med den höga kvaliteten som finns i den spanska ligan samt bland spanska spelare i övriga europeiska storligor är det en ovisshet som finns för vissa namn, huruvida man får delta i ett mästerskap eller ej. 

Spaniens trupp till Fotbolls-EM 2024 

Spaniens trupp till EM 2024 innehåller flera spelare som är hemmahörande i La Liga. FC Barcelona och Real Madrid har i vanlig ordning ett antal namn med. Unga spelare som Gavi och Ferran Torres får bland annat representera den spanska flaggan under turneringen.

Det är som alltid ett oerhört spelskickligt lag som Spanien ställer upp med, den här gången under ledning av Luis de la Fuente. Även om ingen av spelarna har vunnit ett världsmästerskap eller ett europeiskt mästerskap tidigare på seniornivå var många med och vann Nations League under sommaren 2023.

Förbundskapten:Luis de la Fuente
Lagkapten:Alvaro Morata
UEFA-ranking: 3
Bästa målskytt i EM-kvalet: Alvaro Morata, Joselu (4)

Spaniens förbundskapten: Luis de la Fuente

Förbundskaptenen för Spaniens herrlandslag i fotboll är sedan 2022 Luis de la Fuente. Som spelare representerade han bland annat Athletic Bilbao och Sevilla innan han påbörjade tränarkarriären i slutet av 1990-talet.

Luis de la Fuente har tagit den långa vägen till att bli förbundskapten. Han har tränat Spaniens U19-landslag och U21-landslag innan det blev klart att han efterträdde Luis Enrique efter VM 2022 i Qatar. 

Nyckelspelare i Spaniens EM-trupp

Det spanska herrlandslaget har genomgått en generationsväxling och man väntar nu på en ny storhetstid. Under perioden 2008-2012 blev det guld i tre raka mästerskap (EM 2008, VM 2010 och EM 2012) tack vare en stabil mittlinje från målvakt till anfall.

Som mittback är det Aymeric Laporte som ska hålla ihop defensiven medan Rodri, Gavi och Ferran Torres är spelarna som ska operera längre fram i banan. Alvaro Morata blir en nyckel när det kommer till att göra målen under EM 2024. 

Lagkapten i det spanska landslaget

Anfallsstjärnan Alvaro Morata är lagkapten för det spanska landslaget och har en given startplats centralt i anfallet. Genom åren har det blivit över 70 landskamper för Spanien och han håller ett målsnitt som ger laget ungefär ett mål varannan match.

Utöver att han är Spaniens stora målskytt är han med lagkaptensbindeln en oerhört viktig spelare både på och utanför plan med sin rutin och sitt ledarskap. Laget har en spelare man kan lita på i alla lägen. 

Styrkor och svagheter i den spanska EM-truppen

Att anklaga ett offensivt skickligt landslag för att vara trubbiga i offensiven är kanske inte helt logiskt. Faktum är dock att Spanien genom åren har haft svårigheter att göra mål, åtminstone sedan givna anfallsvapen som David Villa och Fernando Torres tog avsked från landslaget.

Det har blivit bättre och Alvaro Morata har ett målsnitt som är mer än godkänt. Vi vill ändå påstå att offensiven är både styrkan och svagheten i den spanska EM-truppen. Har Morata en bra turnering har Spanien en bra turnering. 

Spanien spelschema EM 2024

Spanien hamnade i dödens grupp, Grupp B, och trots att man är toppseedade kommer man få en knepig resa redan i gruppspelet. Man ställs mot Albanien, Kroatien och inte minst Italien.

MatchDatumArena
Spanien – Kroatien 18:00, lördag 15 juni 2024Olympiastadion, Berlin
Italien – Albanien21:00, lördag 15 juni 2024Westfalenstadion, Dortmund
Kroatien – Albanien 15:00, onsdag 19 juni 2024Volksparkstadion, Hamburg
Spanien – Italien21:00, torsdag 20 juni 2024Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
Albanien – Spanien21:00, måndag 24 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Kroatien – Italien 21:00, måndag 24 juni 2024Red Bull Arena, Leipzig

Spanien EM-kval 

EM-kvalet för Spanien gick som en dans till sist. Den enda plumpen i protokollet var en förlust borta mot Skottland, en förlust som såg ut att leda till kamp om andraplatsen för Luis de la Fuentes mannar.

Därefter tog man sig i kragen och när åtta matcher hade spelats, med nämnda Skottland samt Norge, Georgien och Cypern som motståndare, stod Spanien på sju segrar och 21 poäng av 24 möjliga. Med andra ord finns det ingenting att anmärka på vad gäller kvalresan till EM 2024. 

Spaniens trupp i EM-kvalet 

Luis de la Fuente tog vid efter VM 2022 och började omedelbart sätta sin prägel på det spanska landslaget. Han fortsatte med Alvaro Morata som central anfallare, ofta ackompanjerad av Ferran Torres och Mikel Oyarzabal.

På det centrala mittfältet bestående av tre man var Rodri och Gavi givna medan Aymeric Laporte och Robin Le Normand, Real Sociedads stabila mittback, tog hand om det defensiva jobbet. Unai Simon tog platsen mellan stolparna under hela kvalresan. 

Senaste mästerskapet: Spanien EM trupp  

När Spanien gick in i EM 2020 var det med flera av dagens spelare i truppen. Däremot hade Luis Enrique ytterligare ett par favoriter som han byggde laget kring. I semifinalen mot Italien startade bland annat David De Gea och Sergio Busquets, spelare som inte ingår i planerna till EM 2024.

Däremot finns det flera spelare som fick erfarenhet från EM 2020 men framför allt VM 2022  som kommer att bli viktigt att ha med sig till mästerskapet i Tyskland. Laporte, Ferran Torres, Gavi, Rodri och Alvaro Morata var alla med i Qatar. 

Spaniens meriter i EM genom åren 

Det senaste EM-guldet för spansk del kom alltså i samband med EM 2012 i Polen och Ukraina. Då, likt 2008, förlorade laget inte en enda match fram till finalen och stod som guldmedaljörer efter segrar mot Tyskland respektive Italien.

Totalt har det blivit tre EM-guld för Spanien då man vann även på hemmaplan 1964. 2021 blev det en plats i semifinalerna och en strafförlust mot slutvinnarna Italien. Utöver det har nationen två kvartsfinalplatser, ett uttåg i åttondelsfinalerna och tre respass i gruppspel. 

Antal EM-turneringar:11
Främsta merit:EM-guld (1964, 2008, 2012)