GRUPP C

Danmark har kvalificerat sig för ett ytterligare EM och kommer säkert att ha en del stöttning från svenskt håll framför TV-apparaterna. Det kan behövas med tanke på att Grupp C i EM där danskarna ingår är av tuffare slag.

England gick till EM utan några som helst bekymmer och får bära favoritskapet i EM Grupp C. Därtill har Slovenien och Serbien tillkommit vilket gör gruppen till ett riktigt getingbo. Det finns inga givna vinster att hämta i gruppspelet, det är en sak som är säker. 

Vilka landslag ingår i EM-grupp C?

England

Utöver guldet i VM 1966 på hemmaplan har Englands framgångar för herrlandslaget varit lätträknade. I EM 2020 var man ytterst nära. Finalen mot Italien på Wembley avgjordes efter straffar till italienarnas favör.

VM i Qatar innebär inte heller någon större framgång och det är istället i EM i Tyskland som guldtorkan ska brytas. Det är ett stjärnfyllt manskap som skickas till mästerskapet. Förväntningarna och pressen på det engelska landslaget är stor. Kan man hålla hela vägen fram den här gången? 

Danmark

Med en plats i semifinalerna från föregående Europamästerskap hoppas Danmark på en ny magisk fotbollssommar. Efter en del besvär längs vägen vann Danmark kvalgruppen framför bland annat Slovenien, Finland och Kazakstan. Slovenien återkommer som motståndare i sommarens EM.

Danmark väntas gå en tuff kamp mot främst Serbien men även slovenerna om avancemanget från EM Grupp C. Bland nyckelspelarna finns Andreas Christensen, Christian Eriksen, Simon Kjaer och Manchester Uniteds anfallstalang Rasmus Hojlund.

Slovenien

Slovenien slutade på samma poäng som Danmark i kvalet till EM 2024 men fick nöja sig med en plats i den tredje seedningspotten. Med tuffa motståndare hämtade från varje seedningsgrupp blir mästerskapet ett rejält test för det slovenska landslaget.

Mångas blickar kommer att vara på Benjamin Sesko, anfallaren som snittar närmare ett mål varannan landskamp. Han måste ha ett bra gruppspel. Detsamma gäller lagkaptenen och en av världens absolut bästa målvakter, Jan Oblak.

Serbien

Ett knackigt kvalspel resulterade till sist i en EM-plats för Serbien. Det blev en andraplats bakom Ungern och tre poäng mer än Montenegro på tredjeplatsen. Nu spelar nationen sitt första Europamästerskap sedan 2000, då som Serbien och Montenegro.

Det finns talang att ta av i den serbiska truppen. Som playmaker har man Dusan Tadic som efter flera framgångsrika år i Ajax nu fortsätter att leverera i Fenerbahce. Anfallsparet Aleksandar Mitrovic och Dusan Vlahovic är ett av turneringens bästa.

Spelschema Grupp C EM 2024

Grupp C i EM 2024 inleds med matcherna mellan Slovenien och Danmark samt Serbien mot England. Det är bäddat för en riktigt spännande avslutning när Danmark och Serbien drabbar samman i München i den sista gruppspelsmatchen. 

MatchDatumArena
Slovenien – Danmark 18:00, söndag 16 juni 2024MHPArena, Stuttgart
Serbien – England21:00, söndag 16 juni 2024Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
Slovenien – Serbien 15:00, torsdag 20 juni 2024Allianz Arena, München
Danmark – England18:00, torsdag 20 juni 2024Waldstadion, Franfkurt
England – Slovenien21:00, tisdag 25 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Danmark – Serbien 21:00, tisdag 25 juni 2024Allianz Arena, München

EM-slutspelet för Grupp C

I EM Grupp C hittar vi tre potentiella slutspelslag, beroende på hur många poäng som lagen spelar in. Ettan och tvåan går direkt till slutspel samtidigt som trean i gruppen kan gå vidare som en av fyra bästa grupptreor.

Vinner man Grupp C väntar en match i Gelsenkirchen den 30 juni. Som motståndare får man en grupptrea, antingen från Grupp D, E eller F. Det innebär tolv potentiella motståndare, från jättar i Frankrike, Nederländerna och Portugal till mer överkomligt motstånd i Rumänien, Slovakien och Tjeckien.

Tvåan i gruppen kan, om det vill sig riktigt illa, göra sig förberedda på en rejäl anstormning. Det skulle nämligen innebära en åttondelsfinal mot ettan i Grupp A i Dortmund. Även om mycket kan hända talar mycket för att det blir Tyskland.

Då är det desto svårare att spå kring var grupptrean hamnar. Det kan bli match i antingen Frankfurt eller München. Motståndaren blir vinnaren i antingen Grupp E eller F, vilket potentiellt är Belgien eller Portugal. 

Det finns inga enkla matcher i ett Europamästerskap, än mindre i ett slutspel. Däremot kan vi slå fast vid att det är mer gynnsamt att vinna gruppen än att komma tvåa eller trea, om Tyskland nu skulle “göra jobbet” och vinna Grupp A. 

Favoriter och outsiders i EM Grupp C

Om vi tar EM-kvalet, truppens kvalitet och tyngden som finns är England favoriter i Grupp C i EM. På pappret är det helt klart ett bättre lag och dessutom en av favoriterna till EM-guldet i slutändan.

Danmark, Slovenien och Serbien är dock inga dussinmotståndare och alla kan mycket väl ställa till med problem för engelsmännen. Det kommer bli oerhört intressant att se hur England tar sig an matchen mot Serbien. Aleksandar Mitrovic har firat framgångar mot lag från de brittiska öarna förr…

Just Serbien går in som lägst seedat i EM Grupp C men har alla förutsättningar för att avancera till slutspel. Det kan bli vitalt att ta poäng i matchen mot England för att inte behöva gå in i den följande matchen mot Slovenien med kniven mot strupen.

Hur vi än vänder och vrider på det kommer matcherna i den sista gruppspelsomgången att innehålla höga doser av spänning. På förhand är Danmark och Serbien en oerhört oviss match mellan två slagkraftiga landslag.

Slovenien är gruppens outsider men har spets i truppen som håller väldigt hög klass. Mycket kommer att hänga på målvaktsstjärnan Jan Oblaks prestationer. Kan han komma upp i nivå blir det snabbt frustrerande för motståndarna, vilket öppnar för offensiven att utnyttja påtvingade misstag.