SKOTTLAND EM TRUPP 2024

Med hjälp av en hög intensitet och en sällan skådad effektivitet blev det skotska landslaget klart för det blott tredje Europamästerskapet i nationens historia. I EM 2024 har Skottland en trupp som är närmare storlagen vad gäller kvalitet än vid tidigare upplagor, något som gör laget oerhört intressanta att följa.

Vi går igenom Skottlands väg genom genom gruppspelet tillsammans med Tyskland, Ungern och Schweiz. Här presenterar vi den trupp som ska försöka nå nästa nivå med en framgång i ett stort mästerskap. 

Skottlands preliminära trupp till EM 2024

Målvakter:Zander Clark, Hearts
Craig Gordon, Hearts
Angus Gunn, Norwich
Liam Kelly, Motherwell
Försvarare:Liam Cooper, Leeds United
Grant Hanley, Norwich
Jack Hendry, Al-Ettifaq
Ross McCrorie, Bristol City
Scott McKenna, Copenhagen
Ryan Porteous, Watford
Anthony Ralston, Celtic
Andy Robertson, Liverpool
John Souttar, Rangers
Greg Taylor, Celtic
Kieran Tierney, Real Sociedad
Mittfältare:Stuart Armstrong, Southampton
Ryan Christie, Bournemouth
Billy Gilmour, Brighton
Ryan Jack, Rangers
Kenny McLean, Norwich
John McGinn, Aston Villa
Callum McGregor, Celtic
Scott McTominay, Manchester United
Anfallare:Che Adams, Southampton
Ben Doak, Liverpool
Lyndon Dykes, Queens Park Rangers James Forrest, Celtic
Lawrence Shankland, Hearts

När släpps Skottlands EM trupp 2024?

Det är Steve Clarke som likt inför EM 2020 får äran att presentera Skottlands trupp till EM. Han väljer att satsa på till stor del samma manskap som bidrog till att nationen kunde kvalificera sig för turneringen.

Vilka spelare som ingår i truppen och som representerar landet under mästerskapet blir klart i slutet av maj 2024, ett par veckor innan turneringen. 

Skottlands trupp till Fotbolls-EM 2024

Som det har varit i alla tider har Skottland till stor del ett landslag bestående av spelare som har sina klubbadresser på de brittiska öarna. Turen har kommit till Scott McTominay, Billy Gilmour och Andrew Robertson att försöka lyckas i EM.

Det är en relativt jämnt fördelad trupp som har styrkor i olika delar av planen. Förbundskaptenen Steve Clarke har haft ett par år på sig att bygga ihop ett slagkraftigt lag. Det syntes under EM-kvalet att det är en trupp som har tagit kliv framåt sedan han anslöt till posten som förbundskapten 2019. 

Nämnda McTominay och Robertson har tillsammans med flera andra spelare erfarenhet från just EM 2020 och blir viktiga för Skottlands chanser att leverera resultat i kommande turnering. 

Förbundskapten:Steve Clarke
Lagkapten:Andrew Robertson
UEFA-ranking: 13
Bästa målskytt i EM-kvalet: Scott McTominay (7)

Skottlands förbundskapten: Steve Clarke

Steve Clark är en 60-årig skotte som gjorde avtryck både i St Mirren och Chelsea som spelare. Det blev över 300 matcher för Chelsea under 1990-talet. 2012 tog han sitt första riktiga tränarjobb när han klev in hos West Bromwich Albion.

Sedan 2019 har han basat över det skotska landslaget. Bygget för EM 2020 var han inte helt och hållet ansvarig för. I EM 2024 får han verkligen visa vad han går för. 

Nyckelspelare i Skottlands EM-trupp

Scott McTominay visade under kvalet till EM att han kan fungera som mer än en städgumma på mittfältet. Han noterades för sju mål framåt och konkurrerade med renodlade anfallare om mer framskjutna placeringar i skytteligan.

Det är något orättvist att förvänta sig att McTominay ska fortsätta med leveransen under EM. Om han gör det kan det bli ett riktigt trevligt mästerskap för Skottland. 

Lagkapten i det skotska landslaget

Som den mest meriterade spelaren i den skotska truppen när det kommer till att vinna titlar och att spela stora matcher har Liverpools vänsterback Andrew Robertson blivit lagkapten. Den ettriga försvararen är med sin spelstil en naturlig ledare av typisk brittisk karaktär.

Robertson är faktiskt den spelare som också har gjort flest landskamper i truppen till fotbolls-EM 2024 och har därmed en rutin som han ska dela med sig av under uppladdningen samt när det väl är dags för match.

Styrkor och svagheter i den skotska EM-truppen

Med spelare som Andrew Robertson och Scott McTominay i försvar och på mittfältet är det inte i defensiven som Skottlands svaghet ligger. Att det inte finns en given målskytt i anfallet är det stora problemet för laget.

Att det var just McTominay som var lagets främsta målskytt i EM-kvalet är talande för anfallsproblemen, även om det är en styrka att andra spelare kan kliva fram. Det hetaste alternativet just nu är Southamptons Ché Adams. 

Skottland spelschema EM 2024

Skottland har dock aldrig tagit sig vidare från ett gruppspel i EM och det kommer att krävas tre starka insatser om den trenden ska brytas. Laget kommer att ställas mot några av världens främsta fotbollsspelare och har inte råd med några misstag. Man inleder mästerskapet mot värdnationen Tyskland i Grupp A.

MatchDatumArena
Tyskland – Skottland 21:00, fredag 14 juni 2024Allianz Arena, München
Ungern – Schweiz15:00, lördag 15 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Tyskland – Ungern 18:00, onsdag 19 juni 2024MHPArena, Stuttgart
Skottland – Schweiz21:00, onsdag 19 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Schweiz – Tyskland21:00, söndag 23 juni 2024Waldstadion, Frankfurt 
Skottland – Ungern 21:00, söndag 23 juni 2024MHPArena, Stuttgart

Skottland EM-kval

Det var en fantastisk start på EM-kvalet som gjorde att den svaga avslutningen inte äventyrade biljetten till turneringen. Efter två matcher mot Cypern, en mot Norge, en mot Georgien och en på hemmaplan mot Spanien stod Skottland på maximala 15 poäng.

Med det hade man råd att förlora borta mot Spanien och att kryssa borta mot Georgien. När åtta matcher var spelade var det med sex poäng ner till Norge, som på förhand ansågs vara den stora utmanaren. Insatsen och resultatet mot Spanien på hemmaplan är något som Skottland absolut ska ta med sig när stora nationer väntar även i EM. 

Skottlands trupp i EM-kvalet

Förbundskaptenen Steve Clarke tog inga risker i kvalet och höll sig till ungefär samma manskap från premiären fram till att spel i EM 2024 var säkrat. Endast ett fåtal debutanter plockades ut under kvalspelet och då med begränsad speltid.

Bland spelarna som deltog i alla matcher finns bland annat Scott McTominay, John McGinn, Callum McGregor och Lyndon Dykes. Andrew Robertson avstod lagets avslutande matcher på grund av skada. 

Senaste mästerskapet: Skottland EM trupp

När Skottland var tillbaka i mästerskapssammanhang 2020 var det med en till stora delar liknande trupp som den i EM 2024. I målet fanns veteranen Craig Gordon som har lämnat landslaget sedan en tid tillbaka.

I övrigt var lagets stomme densamma. Det fanns ett antal Celticspelare i form av Callum McGregor, Greg Taylor, James Forrest och Ryan Christie, där den förstnämnda fortsatt har en stor roll i Steve Clarkes planer. 

Skottlands meriter i EM genom åren 

Med tre mästerskap i bagaget finns det begränsat med historik att samla på sig om det skotska landslaget. Faktum är att samtliga tre EM-slutspel har slutat med uttåg efter gruppspelet. Det har blivit totalt två vinster genom åren, bland annat mot Schweiz i EM 1996 när laget föll bort från slutspelet på grund av målskillnad. 

Det finns inte heller några meriter från VM att skriva hem om. Visserligen var laget delaktiga i turneringen fem mästerskap i rad mellan 1974 och 1990. Däremot blev det inget avancemang någon av gångerna. 

Så länge det blir ett slutspel i EM 2024 har Skottland alltså nått sin största framgång som fotbollsnation på herrsidan någonsin, vilket borde vara morot nog för alla inblandade. 

Antal EM-turneringar:3
Främsta merit:Gruppspel