GRUPP A

Redan innan lottningen till Fotbolls EM 2024 var det klart att värdnationen Tyskland skulle ingå i Grupp A. I den har man fått sällskap av Ungern, Skottland och Schweiz. De fyra nationerna gör upp om två, potentiellt tre slutspelsplatser.

Den här sidan innehåller en guide för EM Grupp A som väntas bli en spännande grupp med en stor ovisshet i vilka nationer som går vidare. Ska Tyskland, efter ett par mindre lyckade mästerskap, visa framfötterna på hemmaplan?

Vilka landslag ingår i EM-grupp A?

Tyskland

Det tyska herrlandslaget har inte rosat marknaden i mästerskap på senare år. Senast det blev en medalj var i VM 2014 när laget besegrade Argentina i finalen. Med andra ord finns det en viss revansch att utkräva för hemmanationen.

Tyskland skickar ett starkt landslag med spelare som Joshua Kimmich, Ilkay Gündogan, Antonio Rüdiger och Leon Goretzka. Frågetecknet kring det i övrigt slagkraftiga laget är vem som ska göra målen. Tyskland saknar den riktigt naturliga målskytten men är trots det favoriter i Grupp A i EM. 

Ungern

Ungern avverkade EM-kvalet genom att vinna sin kvalgrupp framför bland annat Serbien. Dessförinnan stod man för ett starkt gruppspel i Nations League med segrar mot bland annat England och Tyskland på bortaplan.

Det är ett sammansvetsat lag som framför allt har Liverpools offensiva mittfältare Dominik Szoboszlai i kategorin av mer namnkunniga spelare. Laget går in i EM grupp A som andraseedade bakom Tyskland och kan ge värdnationen en kamp om förstaplatsen.

Skottland

För den blott fjärde gången i ordningen deltar Skottland i ett Europamästerskap. Senast, i EM 2020, blev det respass i gruppspelet efter ett kryss och två förluster. Kvalspelet, som bland annat innehöll en seger hemma mot Spanien, lovar mer inför EM 2024 i Tyskland.

Det skotska laget har flera spelare hämtade från Premier League. I backlinjen finns lagkaptenen tillika Liverpoolstjärnan Andy Robertson medan Scott McTominay, till vardags i Manchester United, kontrollerar mittfältet.

Schweiz

Med en kvartsfinal i EM 2020 har Schweiz fått blodad tand inför 2024 års turnering i Tyskland. Schweiz reser till grannlandet med bland annat Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri i truppen, spelare med vana av mästerskap och stora matcher.

Trots att Schweiz är lägst seedat i EM Grupp A finns det goda chanser att ordna avancemang. Vi lär med största sannolikhet se en förbättring från kvalspelet 2023 och på en bra dag är man ett hot mot samtliga motståndare.

Spelschema Grupp A EM 2024

Matchen mellan Tyskland och Skottland i München den 14 juni 2024 inleder både Grupp A i EM såväl som hela mästerskapet. Dagen därpå spelar Ungern och Schweiz i Köln innan ytterligare fyra matcher äger rum fram till vi har en slutställning i gruppen.

MatchDatumArena
Tyskland – Skottland 21:00, fredag 14 juni 2024Allianz Arena, München
Ungern – Schweiz15:00, lördag 15 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Tyskland – Ungern 18:00, onsdag 19 juni 2024MHPArena, Stuttgart
Skottland – Schweiz21:00, onsdag 19 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Schweiz – Tyskland21:00, söndag 23 juni 2024Waldstadion, Frankfurt 
Skottland – Ungern 21:00, söndag 23 juni 2024MHPArena, Stuttgart

EM-slutspelet för Grupp A

Inför EM 2016 ändrades format för EM-slutspelet. Istället för 16 nationer deltar numera 24 nationer i gruppspelet. Förutom gruppettan och grupptvåan går även de fyra bästa grupptreorna, från totalt sex grupper, vidare till slutspel.

Grupp A EM 2024 innehåller fyra potentiella slutspelskandidater. Beroende på vilken position i gruppen man slutar på ser vägen i slutspelet annorlunda ut. Oavsett börjar slutspelet med åttondelsfinaler. 

För vinnaren i Grupp A väntar tvåan i Grupp C, där bland annat England och Danmark ingår. Tvåan i Grupp A får i sin tur möta tvåan i Grupp B, en grupp bestående av Spanien, Italien, Kroatien och Albanien.

Om man går vidare som bästa trea från Grupp A är det ännu inte bestämt från vilken grupp motståndarna kommer. Det är i alla fall klart att det blir en gruppetta som står för motståndet, oavsett var nationen placerar sig i tabellen av bästa treor. 

I vanlig ordning avgörs gruppspelet i EM med tre matcher, en mot respektive motståndare. Tabellen fastställs utifrån antalet inspelade poäng, följt av målskillnad, antalet gjorda mål, vinster och det lägsta antalet gula/röda kort. 

Favoriter och outsiders i EM Grupp A

Det är sällan Tyskland går in i ett mästerskap och inte är favoriter till att bli gruppetta. I EM Grupp A är det tyskarna som både som följd av kvalitet och det faktum att mästerskapet avgörs på hemmaplan, bär favoritskapet. 

Man har dock visat sig sårbara i mästerskap på senare år. I både VM 2018 och VM 2022 blev det respass i gruppspelet. Nationen har genomgått en generationsväxling som än så länge inte har fallit väl ut.

Med det sagt är man klara favoriter till att vinna Grupp A i EM. Nyckelmatchen blir öppningsmatchen, där ett defensivt skickligt skotskt lag väntar och som säkerligen kommer vara nöjda med en poäng.

Desto mer ovisst är det mellan övriga tre nationer som alla kan slå alla. Ungern visade framfötterna under kvalet men har ännu inte lyckats prestera i ett stort mästerskap. Ska EM 2024 i Tyskland bli den riktigt stora framgången?

För Ungern, Skottland och Schweiz är varje match en nyckelmatch och varje poäng viktig. Mycket talar för att allting avgörs i den sista gruppspelsomgången när Schweiz tar sig an Tyskland i Frankfurt samtidigt som Skottland och Ungern drabbar samman i Stuttgart.

Vägen vidare i ett slutspel ligger av förklarliga skäl mer öppen om man slutar etta eller tvåa i gruppen. Utöver kampen om avancemang finns det också en kamp som utspelar sig i kampen om både förstaplatsen och andraplatsen.