GRUPP E

Först och främst måste man ta sig igenom EM Grupp E bestående av Rumänien, Slovakien och ett ännu inte känt lag från play-off B. 

Medan Belgien vann sin kvalgrupp före Österrike och Sverige gjorde även Rumänien ett imponerande kval. Ianis Hagi, son till den gamla storspelaren Gheorghe Hagi, ska försöka föra Rumänien till en ny framgång 30 år efter kvartsfinalen mot Sverige i VM 94. 

Vilka landslag ingår i EM-grupp E?

Belgien

Det belgiska landslaget har haft goda förutsättningar för att lyckas i stora mästerskap under den senare delen av 2000-talet. I VM 2018 var det ytterst nära att bära hela vägen. Äventyret slutade med ett brons efter vinst mot England i matchen om tredje pris.

Deras bästa notering i EM på senare år är kvartsfinal, både i EM 2016 och i EM 2020. Nu ska Kevin De Bruyne och gänget försöka bryta ny mark. I laget finns även hela kvalets främsta målskytt i Romelu Lukaku. 

Rumänien

I en kvalgrupp med bland annat Schweiz och Israel imponerade Rumänien stort när man för sjätte gången i nationens historia kvalificerade sig för EM. Deras främsta notering är från EM 2000 när resan tog slut i kvartsfinal. Laget deltog senast i EM 2016 med uttåg i gruppspelet.

Truppen består bland annat av 25-årige Ianis Hagi samt lagkaptenen Nicolae Stanciu. Det är ett talangfullt lag som efter kvalresan har ambitionen att gå vidare som ett av gruppens två bästa lag. Kapaciteten finns att gå långt i turneringen, även om Belgien får gälla som favoriter i gruppen. 

Slovakien

Det var bara Portugal som var Slovakien övermäktiga i kvalet till EM 2024 i Tyskland. Utöver matcherna mot Cristiano Ronaldos manskap blev det sju segrar och ett kryss. Motståndarna var bland annat Bosnien & Hercegovina och Island, två nationer som kan hamna i Grupp E i EM.

Slovakien gör sitt tredje raka Europamästerskap, vilket också är nationens samtliga genom historien. Nyckelspelaren i tidigare turneringar har varit Marek Hamsik som nu har lagt skorna på hyllan. Istället är det spelare som Milan Skriniar och Ondrej Duda som ska föra laget till framgång.

Israel, Island, Bosnien och Hercegovina eller Ukraina

EM Grupp E kommer att innehålla ett lag från play-off. Vilka det blir avgörs i mars 2024. Då ska Israel och Island mötas i en semifinal medan Bosnien & Hercegovina tar sig an Ukraina i den andra semifinalen. Vinnarna gör upp om EM-biljetten.

Ukraina var absolut närmast att ta sig till EM via kvalet. Deras sista match gick mot Italien i en helt avgörande tillställning. Tyvärr för Ukrainas del behövde man en seger men fick nöja sig med oavgjort, 0-0.

Israel hamnade bakom Rumänien och Schweiz, ett Rumänien man alltså kan ställas mot igen om det skulle bli spel i EM. För motståndet står Island som har tagit ett par kliv tillbaka som fotbollsnation sedan framgångarna i EM 2016.

Bosnien & Hercegovina skrapade bara ihop nio poäng under kvalet och hamnade bakom bland annat Luxemburg och Island. Ska det bli en EM-plats måste man hantera problemen som har visats upp både på och utanför planen.

Spelschema Grupp E EM 2024

Rumänien och motståndaren från playoff inleder Grupp E i EM måndagen den 17 juni 2024, en match som spelas i München. Senare samma dag tar Belgien sig an Slovakien. Gruppspelet avslutas onsdagen den 26 juni. 

MatchDatumArena
Rumänien – Play-off B 15:00, måndag 17 juni 2024Allianz Arena, München
Belgien – Slovakien18:00, måndag 17 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Slovakien – Play-off B 15:00, fredag 21 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Belgien – Rumänien21:00, lördag 22 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Slovakien – Rumänien18:00, onsdag 26 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Play-off B – Belgien18:00, onsdag 26 juni 2024MHPArena, Stuttgart 

EM-slutspelet för Grupp E

Format i EM innebär att vi kan få se tre av fyra lag från Grupp E i slutspelet, beroende på om den tredjeplacerade nationen är en av turneringens fyra bästa treor. För att vara på den säkra sidan gäller det att sluta etta eller tvåa.

Vinnaren av Grupp E får ta sig till München inför åttondelsfinalen på Allianz Arena den 2 juli. Där väntar en grupptrea från Grupp A, B, C eller D. Vinst i den matchen innebär i sin tur en resa till Berlin inför kvartsfinalen.

Grupptvåan kan se fram emot ett möte mot en annan grupptvåa, den från Grupp D. Det skulle kunna innebära att antingen Frankrike eller Nederländerna står för motståndet, vilket vore en mardröm i ett så pass tidigt skede.

Även grupptrean går en oviss väg till mötes om det skulle bli slutspel. Då väntar gruppettan i antingen Grupp B eller C. Nationerna som potentiellt kan vänta är bland annat Spanien, Italien och England.

I EM gäller det att samla så många poäng som möjligt och hela tiden ha målskillnad i åtanke. Eftersom det bara är fyra av sex grupptreor som får spela slutspel gäller det att samla en så fördelaktig skörd som möjligt under gruppspelet. 

Favoriter och outsiders i EM Grupp E

Förhandsfavoriterna i Grupp E i EM är trots allt Belgien. Får man fart på Kevin De Bruyne och Romelu Lukaku i den offensiva delen blir man oerhört giftiga. Lukaku var glödhet under hela EM-kvalet med sina 14 mål.

Rumänien och Slovakien gjorde båda att fint kval och matchen nationerna emellan i avslutningen av gruppspelet kan bli helt avgörande. För Rumänien handlar det om att få igång mittfältare Ianis Hagi.

Vilket lag som än kommer in från play-off får ses som en utmanare om slutspelsplatserna. Framför allt Ukraina och Bosnien & Hercegovina har slagkraftiga lag som på en bra dag kan störa på pappret bättre motståndare.