DANMARK EM TRUPP 2024

Den danska befolkningen drömmer sig tillbaka till EM-guldet i Sverige 1992. Efter att ha gått till semifinal i det senaste Europamästerskapet ska Danmark med en namnkunnig trupp ta sig an motståndet i EM 2024 i Tyskland. 

Danmark kommer bland annat spela mot England i gruppspelet. Chanserna att ta förstaplatsen är liten, men att ta sig vidare är långt från omöjligt.

När släpps Danmarks EM trupp 2024? 

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand ska för tredje gången i ordningen ta ut en mästerskapstrupp som ska mäta sig mot kontinentens bästa. Han ansvarade för uppgiften även inför EM 2020 och VM 2022. Med sig har han många spelare som har deltagit i tidigare turneringar.

Den danska truppen presenteras i slutet av maj. Då får vi se vilka spelare som gör Christian Eriksen, Rasmus Højlund, Simon Kjaer, Thomas Delaney och Kasper Schmeichel sällskap i jakten på nya framgångar för vårt kära grannland. 

Danmarks trupp till Fotbolls-EM 2024 

Som enda nordiska landslag finns det en press på Danmark att leverera, men samtidigt en stolthet i att få representera nationen i ytterligare ett stort mästerskap. Efter att ha missat EM 2016 gick laget alltså till semifinal senast det begav sig. 

Spelarna i det danska landslaget är hemmahörande i klubbar som FC Barcelona, Roma, Tottenham, Napoli, Manchester United och RB Leipzig. Hjulmand har en bra blandning av rutin och talang till sitt förfogande.

Medan ett par spelare mästerskapsdebuterar finns det en stomme kvar från tidigare turneringar som kan vara guld värt för Danmark. 

Förbundskapten:Kasper Hjulmand
Lagkapten:Simon Kjaer
UEFA-ranking: 8
Bästa målskytt i EM-kvalet: Rasmus Højlund (7)

Danmarks förbundskapten: Kasper Hjulmand

Under sina fyra år som förbundskapten har Kasper Hjulmand hunnit med två mästerskap tidigare, ett EM och ett VM. Han har framför allt haft framgångar tidigare med klubblaget Nordsjaelland som han basade över 2016-2019.

Hjulmand har en oerhört hög vinstprocent i det danska landslaget. Bland annat sprang Danmark igenom kvalet till VM 2022 med 27 poäng på tio matcher. 

Nyckelspelare i Danmarks EM-trupp

Sedan Jon Dahl Tomassons glansdagar har Danmark varit på jakt efter en notorisk målskytt i landslaget. Med Manchester Uniteds stjärnskott Rasmus Højlund har Hjulmand en pålitlig anfallare som bland annat stod för sju mål under EM-kvalet.

För att kunna leverera det önskade antalet mål kommer Rasmus Højlund hjälp av olika förmågor på mittfältet, bland annat Jesper Lindstrøm och Christian Eriksen som har färdigheten att hitta sina lagkamrater. 

Lagkapten i det danska landslaget

Med Christian Eriksen och Kasper Schmeichel som vicekaptener går mittbacken Simon Kjaer i ytterligare ett mästerskap som kapten för det danska landslaget. Han har över 130 landskamper på meritlistan och var en stor anledning till landets framgång EM 2020.

Det kan vara det sista stora mästerskapet för Kjaer som till vardags spelar i italienska AC Milan.  

Styrkor och svagheter i den danska EM-truppen

I kvalet till EM hade Danmark ovana problem med defensiven och snittade ett insläppt mål per match, i en grupp med bland annat San Marino och Nordirland som motståndare. Är Kjaer skadefri får han en stor uppgift i att täppa till ett sårbart danskt försvar.

Styrkan i Danmark finns på mittfältet med spelare som är framträdande i större klubbar i Europa. Det ska bland annat bli intressant att följa Napolis Jesper Lindstrøm som har förmågan att slå sin motståndare. 

Danmark spelschema EM 2024

Danmark kommer att spela mot England, Slovenien och Serbien under gruppspelet i Em-grupp C. Vårt grannland har stora chanser att ta sig vidare, men då måste man höja sig från kvalspelet.

MatchDatumArena
Slovenien – Danmark 18:00, söndag 16 juni 2024MHPArena, Stuttgart
Serbien – England21:00, söndag 16 juni 2024Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
Slovenien – Serbien 15:00, torsdag 20 juni 2024Allianz Arena, München
Danmark – England18:00, torsdag 20 juni 2024Waldstadion, Franfkurt
England – Slovenien21:00, tisdag 25 juni 2024RheinEnergiStadion, Köln
Danmark – Serbien 21:00, tisdag 25 juni 2024Allianz Arena, München

Danmark EM-kval 

Med en framför allt stark avslutning på kvalspelet fick Danmark fira EM-platsen i den näst sista kvalmatchen mot Slovenien. Där och då stod laget på fyra raka segrar, bland annat i en viktig match borta mot Finland, och klev med tre nya poäng mot slovenerna upp i topp i gruppen.

Den riktiga plumpen under kvalspelet kom i bortamatchen mot Kazakstan, en nation som gjorde ett förvånansvärt bra kval. Trots ledning med 2-0 för Danmark med mindre än 20 minuter kvar att spela kunde hemmalaget vända och vinna med 3-2.

Kvalets andra förlust kom i den sista, betydelselösa matchen borta mot Nordirland när ett reservbetonat lag föll med 2-0.

Danmarks trupp i EM-kvalet 

Ett par spelare fick möjligheten att debutera för det danska landslaget under kvalet till EM 2024. På målvaktssidan har Kasper Schmeichel ett fåtal år kvar. Då känns det tryggt att 23-årige Mads Hermansen finns som ett stort framtidshopp.

Bolognas Victor Kristiansen, Celtics Matt O’Riley och Morten Hjulmand från Sporting Lissabon fick också dra på sig landslagsdressen. I övrigt var det en stomme i kvalet byggd på spelare som Andreas Christensen, Simon Kjaer, Joakim Maehle, Thomas Delaney, Pierre-Emile Højbjerg, Christian Eriksen och Rasmus Højlund. 

Senaste mästerskapet: Danmark EM trupp  

När Danmark tog sig till semifinal i EM på hemmaplan 2020 var många av årets spelare inblandade i framgångarna. Simon Kjaer var den defensiva härföraren och var namnet på mångas läppar under sommaren.

Det fanns en svenskbekanting i truppen i form av Anders Christiansen som dock inte spelade några matcher. I anfallet fanns Martin Braithwaite och Andreas Cornelius på tal om spelare som inte är med i EM 2024. 

Danmarks meriter i EM genom åren 

Danmark har haft en hel del framgångar genom åren i EM. Vid EM 1984 blev det semifinal innan man 1992 gick hela vägen och vann guld när mästerskapet avgjordes i Sverige. Det är än idag landslagets största framgång på herrsidan. 

Nationen missade EM 2008 och EM 2016 men var tillbaka med full kraft i föregående turnering. I gruppspelet säkrades avancemanget först på målskillnad innan två slutspelssegrar mot Wales respektive Tjeckien förde laget till en semifinal mot England, med en strafförlust som följd. 

Resultatraden med tio segrar, sex oavgjorda matcher och 17 förluster baseras bland annat på tre mästerskap, 1964, 1988 och 2000, som resulterade i idel förlustmatcher. 

Antal EM-turneringar:9
Främsta merit:EM-guld (1992)