ALBANIEN EM TRUPP 2024

För andra gången i landets historia är Albanien kvalificerade för EM. Insatsen från turneringen 2016 lovade mer, så även insatserna i kvalet till EM 2024. Albanien spelar tillsammans med Spanien, Italien och Kroatien i dödens grupp, B. Det blir alltså ingen lätt resa i EM, och man behöver ta med sig den fina fotbollen från kvalet för att nå slutspel.

När släpps Albaniens EM trupp 2024?

Albaniens andra EM-trupp genom tiderna offentliggörs under de sista veckorna i maj 2024. Därefter finns det ett par veckors förberedelser som ska göras innan EM startar fredagen den 14 juni. 

Av allt att döma kommer Sylvinho, landets förbundskapten, att plocka ut spelare som var bidragande till att nationen faktiskt tog sig till EM. 

Albaniens trupp till Fotbolls-EM 2024

Aldrig tidigare har Albanien haft lika många spelare som är verksamma i Europa stora ligor. Lazio, Atalanta, Inter Milan, Sassuolo, Brentford, Granada, Sparta Prag och Espanyol är några klubbar som finns representerade.

Truppen består av ett par rutinerade herrar som får sällskap av spelare som har slagit igenom på senare år och som inte var med när det begav sig i EM 2016. Efter en kvalresa tillsammans har man spelat ihop sig och är en obehaglig motståndare.

Ansvarig för trupputtagningen är en ledarstab med brassen Sylvinho i spetsen. Han har en spelarkarriär på hög nivå med Arsenal, FC Barcelona och Manchester City som klubbadresser bakom sig. 

Förbundskapten:Sylvinho
Lagkapten:Berat Djimsiti
UEFA-ranking: 10
Bästa målskytt i EM-kvalet: Jasir Asani, Nedim Bajrami (3)

Albaniens förbundskapten: Sylvinho

Det finns erfarenhet att ta av i förbundskaptenen Sylvinho. Han hade en 15 år lång spelarkarriär med spel i både Premier League och La Liga. Strax efter han lade skorna på hyllan blev han assisterande tränare i en rad brasilianska klubbar.

Albanien är hans första uppdrag som huvudtränare för ett landslag, en roll han tidigare har haft i Lyon och Corinthians. Han tog tjänsten i Albanien med start i januari 2023 och bär därmed huvudansvaret för lagets lyckosamma kvaläventyr. 

Nyckelspelare i Albaniens EM-trupp

Även om han har haft svårt att få det att stämma fullt ut i det albanska landslaget är Myrto Azuni en potentiell nyckelspelare för laget. Han gjorde 23 mål för klubblaget Granada säsongen 2022/23 när det blev uppflyttning till La Liga.

Nu gäller det dock att leverera i landslaget. Det blev inga mål i EM-kvalet. Med det sagt bör han få chansen från start i EM-premiären om Sylvinho inte går helt och hållet på form. 

Lagkapten i det albanska landslaget

Berat Djimsiti har vuxit fram som ledare både i landslaget och i klubblaget Atalanta som han anslöt till inför säsongen 2018/19. Med över 50 landskamper på meritlistan har försvararen rutinen som ett lag måste ha på ett par positioner i ett stort mästerskap.

Det blev 90 minuter i samtliga Albaniens matcher i kvalet för Djimsiti. I och med att laget som helhet bara släppte in fyra mål på åtta matcher blev det tydligt hur viktig mittbackens ledaregenskaper är. 

Styrkor och svagheter i den albanska EM-truppen

Medan det finns en del skickliga spelare som Albanien kan sätta sitt hopp till framåt är det försvaret som är lagets stora styrka. Här finns utöver nämnda Djimsiti också Elseid Hysaj, med lång erfarenhet från spel i Serie A.

Svagheten är för många andra mindre nationer bristen på en målskytt som levererar match efter match. Trabzonspors anfallare Sokol Cikalleshi är närmast den rollen, även om hans målfacit i landslaget inte skrämmer slag på världens främsta försvarare. 

Albaniens spelschema i EM 2024

Albanien tog åt sig en plats i andra seedningsgruppen. Det hjälpte dock inte för att få lätt mostånd då man hamnade i Em-grupp B. Man spelar i dödens grupp där man spelar mot Spanien, Kroatien och Italien.

MatchDatumArena
Spanien – Kroatien 18:00, lördag 15 juni 2024Olympiastadion, Berlin
Italien – Albanien21:00, lördag 15 juni 2024Westfalenstadion, Dortmund
Kroatien – Albanien 15:00, onsdag 19 juni 2024Volksparkstadion, Hamburg
Spanien – Italien21:00, torsdag 20 juni 2024Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
Albanien – Spanien21:00, måndag 24 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Kroatien – Italien 21:00, måndag 24 juni 2024Red Bull Arena, Leipzig

Albanien EM-kval

Polen och Tjeckien var favoriter till att avancera till EM i kvalgrupp E, som Albanien ingick i. Det var också Polen som gav Albanien förlusten i premiären. Därefter visade Albanien dock att man inte skulle ge sig alltför enkelt. Fyra segrar på fem matcher, varav två på hemmaplan mot Polen och Tjeckien, gav laget kommandot.

När polackerna kryssade hemma mot Moldavien i den näst sista matchen för deras del räckte det med en poäng för Albanien när det var deras tur att möta moldaverna på bortaplan. 1-1 slutade matchen och 0-0-matchen mot Färöarna i avslutningen var betydelselös. 

Albaniens trupp i EM-kvalet

Förbundskapten Sylvinho fick utöver ett avancemang till EM åtta matcher i vilka han kunde svetsa samman ett slagkraftigt lag för framtiden. Många spelare gjorde antingen sju eller åtta framträdanden. 

I anfallsväg var det Jasir Asani och Nedim Bajrami som framför allt visade framfötterna med tre mål vardera. Elseid Hysaj, Berat Djimsiti och Mario Mitaj var i sin tur spelarna som gjorde flest matcher i försvaret. 

Senaste mästerskapet: Albanien EM trupp

När Albanien spelade EM 2016 var det med Lorik Cana som lagkapten. Han är spelaren med flest landskamper för det albanska landslaget. Med spel i klubbar som Paris Saint-Germain, Olympique Marseille och Lazio var han den stora stjärnan i truppen.

Två spelare, Elseid Hysaj och Etrit Berisha, var med i EM-premiären mot Schweiz det året, en tillställning som slutade 1-0 till schweizarna efter ett mål i den femte matchminuten. 

Albaniens meriter i EM genom åren 

Faktum är att Albaniens medverkan i EM 2016 i Frankrike är den enda för nationen. Således har man spelat något blygsamma tre gruppspelsmatcher, vilket å andra sidan ger ännu mer tyngd åt deras medverkan den här gången.

Albanien stod upp bra mot både Schweiz och Frankrike i matcherna som resulterade i förluster. Efter uddamålsförlusten i premiären blev det förlust med 2-0 mot Frankrike efter mål i matchminut 90 och 96. Den första mästerskapssegern kom sedan när Rumänien slogs tillbaka med 1-0. 

Antal EM-turneringar:1
Främsta merit:Gruppspel (2016)