ITALIEN EM TRUPP 2024

Som regerande mästare är pressen på Italien att försvara EM-guldet från 2020. Till EM 2024 i Tyskland skickar Italien en trupp som har genomgått en generationsväxling, vilket gör att läget är något ovisst inför turneringen. 

Italiens spelar i dödens grupp tillsammans med Spanien, Kroatien och Albanien. Man får alltså en tuff start på mästerskapet. Frågan är om den nya generationen kan hantera det.

När släpps Italiens EM trupp 2024?

Italien väntas presentera EM-truppen i slutet av maj månad, när Luciano Spalletti och övriga ledare i landslaget har slagit sina kloka huvuden ihop. Likt övriga stora nationer i mästerskap har man ett smörgåsbord av spelare som är av hög internationell klass att välja mellan.

Som följd av att Italien är regerande mästare finns det en press på nationen att gå långt i mästerskapet, trots att man går in i turneringen med två raka missade världsmästerskap i bagaget. 

Italiens trupp till Fotbolls-EM 2024

I och med den nämnda och pågående generationsväxlingen som nationen har genomgått finns det flera spelare utan rutin från mästerskap. Samtidigt finns det ett par rutinerade rävar i form av Francesco Acerbi och Jorginho som har tagit varsin plats.

Den absoluta merparten av truppen består av spelare som är hemmahörande i italienska Serie A. Förstemålvakten Gianluigi Donnarumma vaktar till vardags målet i Paris Saint Germain medan nämnda Jorginho tillhör Arsenal.

I övrigt är Juventus, Napoli och Inter Milan klubbar som är väl representerade i det italienska landslaget under EM 2024. 

Förbundskapten:Luciano Spalletti
Lagkapten:Ciro Immobile
UEFA-ranking: 17
Bästa målskytt i EM-kvalet: Davide Frattesi (3)

Italiens förbundskapten: Luciano Spalletti 

Förbundskaptenen Luciano Spalletti är en respekterad tränare inom världsfotbollen. Innan han tog över Italien under 2023 hann han med att göra närmare 30 år som klubblagstränare, med klubbar som Roma, Inter Milan och Napoli på meritlistan.

Spalletti tog jobbet som förbundskapten efter att han hade fört Napoli till den första Serie A-titeln på över 30 år. Därefter skrev han på ett treårskontrakt för det italienska landslaget. 

Nyckelspelare i Italiens EM-trupp

När Italien tog hem EM-guldet 2020 var det med ett typiskt italienskt försvarsspel som krattade vägen i gruppspelet. Tre matcher mot Turkiet, Schweiz och Wales resulterade i noll insläppta mål. 

Då som nu var det Gianluigi Donnarumma som stod mellan stolparna. Han anses vara en av världens främsta målvakter och är onekligen en viktig pusselbit i Spallettis lagbygge, samt en avgörande faktor kring huruvida det ska bli ett nytt EM-guld för Italien eller ej. 

Lagkapten i det italienska landslaget

Lazios anfallare Ciro Immobile är lagkapten i det italienska landslaget och leder trupperna framåt i banan. Han har inte lyckats prestera på samma nivå för Italien som han har gjort för klubblaget genom åren. 

Under säsongen har Immobile dragits med en del skadeproblem och lämnades bland annat utanför truppen när EM-kvalet avgjordes mot Ukraina i november 2023. När han är frisk och i form är han en av världens absolut giftigaste anfallare. 

Styrkor och svagheter i den italienska EM-truppen

Italien har på några år gått från att vara ett defensivt inriktat lag till att istället försöka vinna matcherna genom en frejdig offensiv. Spalletti förespråkar en mer framåtlutad typ av fotboll som passar spelarmaterialet i landslaget bra.

Däremot har defensiven, efter att inom loppet av några år blivit av med flera tongivande spelare, inte riktigt hittat rätt. Det finns brister som man bland annat visade mot andra stora fotbollsnationer under 2023. 

Italien spelschema EM 2024

Italien får tuffast möjliga start i EM. Man hamnade i dödens grupp, EM-grupp B, tillsammans med Spanien, Kroatien och Albanien. Man inleder mästerskapet mot Albanien, och efter det blir det tuffare motstånd.

MatchDatumArena
Spanien – Kroatien 18:00, lördag 15 juni 2024Olympiastadion, Berlin
Italien – Albanien21:00, lördag 15 juni 2024Westfalenstadion, Dortmund
Kroatien – Albanien 15:00, onsdag 19 juni 2024Volksparkstadion, Hamburg
Spanien – Italien21:00, torsdag 20 juni 2024Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
Albanien – Spanien21:00, måndag 24 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Kroatien – Italien 21:00, måndag 24 juni 2024Red Bull Arena, Leipzig

Italien EM-kval

Det var inte en självklarhet att Italien skulle ta sig till EM 2024 i Tyskland. Gruppen med England, Ukraina, Nordmakedonien och Malta innehöll flera vägbulor som gjorde att det avgjordes först i den allra sista kvalomgången.

England tog hand om förstaplatsen i bekväm stil medan Ukraina och Italien slutligen gjorde upp om andraplatsen. Med ett kryss i form av 0-0 var det dock Italien som drog det längsta strået och därmed slapp ett ovisst playoff mot andra nationer från Nations League. 

Italien blandade och gav under kvalspelet. Till skillnad från nationens två senaste VM-kval lyckades man dock kvalificera sig och har möjligheten att försvara EM-guldet i Tyskland trots allt. 

Italiens trupp i EM-kvalet

EM-kvalet var den första tävlingen i vilken Luciano Spalletti fick sätta sin egen prägel. Han tog dock över landslaget efter att ett par matcher redan hade spelats, varav det inte fanns utrymme för allt för många förändringar.

Bland spelarna som var återkommande i startelvan under Spallettis ledning hittar vi Donnarumma och Acerbi tillsammans med högerbacken Giovanni di Lorenzo. På mittfältet fanns bland annat Nicolo Barella, Bryan Cristante och Jorginho medan Federico Chiesa och Domenico Berardi var återkommande bland uttagna anfallare. 

Senaste mästerskapet: Italien EM trupp

Truppen som vann EM-guld 2020 innehöll ett par rutinerade spelare som har fått ge plats åt nyare förmågor. Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini och Salvatore Sirigu tillhör gruppen som inte längre spelar i landslaget. I den här upplagan var Chiellini dessutom lagkapten. 

Bland spelarna som startade EM-finalen mot England på Wembley som finns med även i årets trupp finns Chiesa, Barella, Jorginho, Di Lorenzo och Donnarumma. Acerbi var 33 år när det senaste mästerskapet spelades och är idag den äldsta spelaren i truppen. 

Italiens meriter i EM genom åren

Genom åren har Italien blandat framgångar med bottennapp i EM-sammanhang. Om vi börjar med topparna finns det två guldmedaljer att blicka på, i EM 2020 respektive EM 1968. Den sistnämnda turneringen avgjordes dessutom på hemmaplan, dock med ett färre antal deltagande nationer.

Det finns två finalförluster i form av EM 2000, när man föll mot Frankrike efter förlängning, samt 2012 när det blev en förnedrande förlust mot Spanien med 4-0. Av nationens tio EM-turneringar hittills har det blivit en semifinal, två kvartsfinaler och två uttåg i gruppspelet. 

21 vinster, 18 kryss och sex förluster finns i bagaget. Notera dock att det finns flera kryssmatcher genom åren som har slutat med vinst eller förlust efter förlängning och straffar. 

Antal EM-turneringar:10
Främsta merit:EM-guld (1968, 2020)