GRUPP B

Om man ska benämna någon grupp som “dödens grupp” i EM 2024 lutar det trots allt åt Grupp B. Här ingår de tidigare guldmedaljörerna Spanien och Italien tillsammans med Kroatien och Albanien som vill ha ett ord med i leken.

Efter ett starkt EM-kval är Albanien seedade som tvåa bakom Spanien. Oturligt nog fick man ett par riktigt nitlotter från turneringens lägre seedningsgrupper. Lottningen bäddar dock för sex härliga matcher i gruppspelet. 

Vilka landslag ingår i EM-grupp B

Spanien

Inte sedan EM 1992 i Sverige har Spanien missat ett Europamästerskap. Trots en knackig start på kvalet kom man ikapp Skottland och säkrade avancemanget med klar marginal till sist. Med tre EM-guld genom åren är man nu ute efter en ny stor framgång.

I EM 2020 bar det till en semifinal där man dock föll mot Italien efter straffar. Nu kan Spanien få revansch redan i gruppspelet. Tungviktsmötet mot italienarna äger rum i Gelsenkirchen i den andra av tre matcher   

Albanien

För andra gången någonsin deltar Albanien i ett Europamästerskap. I EM 2016 blev det ett uttåg i gruppen efter en seger och två förluster. Därefter har Albanien tagit stora kliv som fotbollsnation och imponerade stort i kvalet till EM 2024.

I truppen finns flera spelare som är hemmahörande i Europas stora ligor och med klubbadresser som Inter, Atalanta, Lazio, Chelsea, Granada och Brentford. Kan Albanien spinna vidare på prestationerna från EM-kvalet blir man giftiga.

Kroatien

Det som är anmärkningsvärt med det kroatiska landslaget är att man har firat klart störst framgångar i VM, medan insatserna i EM genom åren som bäst har resultat i kvartsfinalsplatser. 

Silver i VM 2018 följdes upp av ett brons i VM 2022. Den gyllene generationen med Luka Modric i spetsen kan få sin sista chans att lyckas på den europeiska kontinenten i och med mästerskapet i Tyskland.

Italien 

Sist in i Grupp B EM 2024 är Italien, som hamnade i den fjärde seedningsgruppen. Det är dock ingen motståndare som någon nation vill stöta på så här tidigt i turneringen. Italien har ett EM-guld att försvara efter titeln på Wembley 2021.

Italien är inne i en generationsväxling och EM 2024 blir ett stort test för den förhållandevis unga truppen. Med tre svåra motståndare i gruppspelet finns det inget utrymme för misstag och fokus måste minnas från minut ett. 

Spelschema Grupp B EM 2024

Det finns flera matcher att se fram emot i EM Grupp B, mer eller mindre alla sex möten. Ska man lyfta fram en riktig smällkaramell är det när Spanien och Italien gör upp i andra gruppspelsomgången. 

MatchDatumArena
Spanien – Kroatien 18:00, lördag 15 juni 2024Olympiastadion, Berlin
Italien – Albanien21:00, lördag 15 juni 2024Westfalenstadion, Dortmund
Kroatien – Albanien 15:00, onsdag 19 juni 2024Volksparkstadion, Hamburg
Spanien – Italien21:00, torsdag 20 juni 2024Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
Albanien – Spanien21:00, måndag 24 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Kroatien – Italien 21:00, måndag 24 juni 2024Red Bull Arena, Leipzig

EM-slutspelet för Grupp B

Trots en tuff grupp finns det möjlighet att vi får se tre av fyra nationer från Grupp B i EM i slutspelet. Två nationer går vidare oavsett resultat i övriga grupper medan de fyra bästa grupptreorna också får spela åttondelsfinal. 

Nationen som vinner Grupp B i EM 2024 kan se fram emot ett möte mot en grupptrea. Vilken det blir bestäms utifrån tabellen över bästa grupptreor. Således blir det svårt för ettan i Grupp B att blicka längre än till nästa match.

Grupptvåan i Grupp B går mot ett möte mot en annan grupptvåa, den från Grupp A. Det innebär att någon av nationerna i gruppen kommer att möta antingen Tyskland, Ungern, Skottland eller Schweiz i åttondelsfinal.

Om ytterligare en nation går vidare som en av fyra bästa treor kan gruppvinnarna i Grupp E och F stå för motståndet. Det kan bland annat innebära ett möte mot Belgien, Portugal eller Turkiet. 

Av förklarliga anledningar gör man bäst i att säkra avancemanget som gruppetta eller grupptvåa. Då kan man dessutom förbereda sig för en resa till antingen Köln eller Berlin där nästa match spelas. 

Favoriter och outsiders i EM Grupp B

Ser man till prestationerna och resultaten i kvalspelet är det Spanien, tätt följda av Albanien, som ska bära favoritskapet i Grupp B i EM 2024. Med tanke på att Italien och Kroatien ingår i gruppen är det inte riktigt så enkelt.

Många håller nog Spanien och Italien som favoriter att ta hand om förstaplatsen och andraplatsen när mästerskapet inleds. Det ska dock sägas att Italien inte har imponerat efter det senaste EM-slutspelet.

Kroatien gjorde ett väldigt bra VM i Qatar och Luka Modric kommer att göra allt han kan för att fylla på pokalskåpet med ett EM-guld. Nyckelmatchen på förhand är drabbningen mot Italien i den sista gruppspelsmatchen.

Albanien kan bli en obehaglig överraskning för samtliga tre motståndare. Deras prestation i EM-kvalet har gett eko i fotbollsvärlden och man vet nu vad den talangfulla truppen kan prestera. Det återstår att se om man kan lyckas på den riktigt stora scenen också.