EM GRUPPER 2024

Det är 24 landslag som har tagit sig till gruppspelet i Fotbolls-EM 2024 och som delats in i sex olika EM grupper 2024. Varje EM-grupp består av totalt fyra lag. Sedan 2016 har EM-turneringarna spelats med 24 lag och sex EM grupper. 2012 var den senaste EM-turneringen som bestod av ett gruppspel med 16 lag, då med totalt fyra grupper om fyra lag. 

Alla grupper i EM 2024

EM-grupperna 2024 lottades den 2 december 2023 och som vanligt hade alla deltagande nationer delats in i fyra olika seedningspotter. Ett landslag från varje grupp drogs sedan in i varje grupp till EM 2024 i Tyskland. Som värdnation var det tyska landslaget redan placerade i Grupp A inför EM-lottningen.

Seedningspotter till EM-grupperna 

Resultat och prestationer i EM-kvalet låg till grund för den kvalranking som placerade in 23 av 24 landslag i fyra olika seedningspotter inför gruppspelslottningen. Tyskland var i egenskap av värdland automatiskt placerade i Grupp A och var därmed också placerade i den första seedningspotten. 

Varje EM-grupp 2024 består sedan av ett landslag från varje seedningspott. Detta för att grupperna ska bli rättvisa utifrån tidigare prestationer och att de starkaste landslagen inte ska tillhöra samma grupp i EM. Systemet med seedning är normalt förfarande inför alla stora Europamästerskap i fotboll. 

  • Första seedningspotten: Portugal, Frankrike, Spanien, Belgien, England, Tyskland
  • Andra seedningspotten: Ungern, Österrike, Danmark, Albanien, Rumänien, Turkiet
  • Tredje seedningspotten: Skottland, Slovakien, Tjeckien, Skottland, Kroatien, Nederländerna
  • Fjärde seedningspotten: Italien, Schweiz, Serbien samt 3 playoff-vinnare. 

Vilken EM-grupp tillhör vinnarna i EM-playoff 2024? 

Gruppindelningen till Fotbolls-EM 2024 är nästan helt spikad, sånär som på de tre vinnarna från EM-playoffet som spelas i mars 2024. Totalt tolv lag har möjligheten att nå EM-gruppspelet via playoffet. 

Polen, Estland, Wales och Finland gör upp om den ena EM-platsen. Det vinnande laget i deras interna playoff kommer att tillhöra Grupp D i EM 2024. 

Israel, Bosnien-Hercegovina, Ukraina och Island gör också upp om en EM-plats i playoff. Det vinnande laget kommer att tillhöra Grupp E i EM 2024. 

Den sista EM-platsen kommer att gå till antingen Georgien, Grekland, Kazakstan eller Luxemburg. Det vinnande landslaget placeras i Grupp F i EM 2024.

Favoriter i EM-gruppspelet 

Det finns några tydliga favoriter i varje EM-grupp och precis som vanligt är det de största fotbollsnationerna som har mest press på sig. Samtliga lag från den första seedningspotten får betecknas som favoriter i respektive grupp. Men generellt är det spännande Fotbolls EM 2024 grupper där många lag kan gå vidare. 

Tyskland är med andra ord favoriter i Grupp A, även om både Schweiz och Ungern är landslag som kan skrälla mot lag som är bättre på pappret. Skottland har ett imponerande EM-kval bakom sig och skulle också kunna ta sig vidare från gruppen. 

Spanien får gälla som favoriter i Grupp B, men Kroatien och Italien är fullvärdiga utmanare i det som många benämner som dödens grupp i EM 2024. Albanien är en riktig outsider här, men går in utan press på sina axlar i denna EM-grupp. 

England är favoriterna i Grupp C, men Danmark och Serbien är två landslag som inte alltid är enkla att hantera. Det sista laget i den här EM-gruppen är Slovenien, men det vore en skräll om slovenerna vinner gruppen.

Frankrike var i VM-final sist och har imponerat i flera stora landslagsmästerskap från 2010-talet och framåt. Nu är man favoriter före Österrike och Nederländerna, men det är ingen enkel grupp som väntar. Om Polen tar sig EM-gruppspel via playoff kan man mycket väl benämna detta som dödens grupp i Fotbolls-EM 2024. Wales, Finland och Estland kan också ta sig in i den här gruppen. 

Belgien är klara favoriter i den ganska svala Grupp E i EM 2024. Rumänien och Slovakien är utmanarna, men ska vara klart sämre än belgarna. Israel, Bosnien-Hercegovina, Island och Ukraina kan ta sig in i gruppen via playoff. Men det är ingen EM-grupp som har någon solklar favorit till att gå hela vägen i Fotbolls EM 2024. 

I den sista gruppen är Portugal klara favoriter före Turkiet och Tjeckien. Georgien, Grekland, Kazakstan och Luxemburg är de fyra landslag som slåss om den sista platsen i den här EM-gruppen. Av alla grupper EM 2024 kanske detta är den med tydligast favorit, med tanke på hur bra Portugal kan vara. 

Sveriges grupp EM 2024

Sverige kommer inte att vara en del av Fotbolls-EM 2024. Efter ett misslyckat EM-kval står det klart att det svenska herrlandslaget i fotboll inte spelar EM 2024. De svaga resultaten i EM-kvalet har också gjort att förbundskaptenen Janne Andersson lämnat sin post. 

Sverige spelade i samma EM-kvalgrupp som Belgien och Österrike, som slutade etta och tvåa i gruppen och tog sig vidare till EM 2024 i Tyskland. Om Sverige hade vunnit gruppen och haft samma kvalranking som Belgien hade man hamnat i samma grupp som Rumänien och Slovakien. Om Sverige hade slutat tvåa och haft samma kvalranking som Österrike hade man hamnat i en tuff grupp med Frankrike och Nederländerna. 

Danmark är det enda skandinaviska laget som kvalade sig direkt till EM 2024. Med det sagt har Finland och Island också chansen att ta sig till Europamästerskapet via playoff. Sverige har dessvärre inte kvalificerat sig till EM-playoff och kommer därmed att missa EM 2024 helt och hållet. 

Vanliga frågor om EM grupper 2024

Vilken är dödens grupp i EM 2024? 

Grupp B med Spanien, Albanien, Kroatien och Italien anses vara dödens grupp i Fotbolls-EM 2024. Samtidigt är Grupp D med Frankrike, Österrike och Nederländerna också en väldigt tuff grupp i EM 2024. Dessutom kommer Polen, Wales, Finland eller Estland bli en del av denna grupp. 

Hur många grupper är det i EM 2024? 

Gruppspelet i EM 2024 består av totalt sex grupper och 24 lag. Varje EM-grupp består av fyra lag. Sedan 2016 har EM-turneringarna spelatas med 24 lag och sex grupper. 

Vilken är den enklaste gruppen i Fotbolls-EM 2024?

Många experter menar på att Belgien har fått den enklaste lottningen i EM-gruppspelet. Grupp E består av Belgien, Rumänien, Slovakien och en playoff-vinnare. Det blir antingen Israel, Bosnien-Hercegovina, Island eller Ukraina. 

Hur många går vidare från varje EM-grupp 2024?

Det är två lag från varje grupp i EM 2024 som tar sig direkt vidare till åttondelsfinal. Dessutom går fyra treor från gruppspelet vidare till EM-slutspelet 2024. Totalt går 16 av 24 lag vidare från grupperna i Fotbolls-EM 2024.