GRUPP F

I Grupp F i EM 2024 finns bland annat Portugal, som var den nation som imponerade mest under kvalet. Tio segrar och endast två insläppta mål bör skrämma motståndarna inför EM, både i gruppspelet och i ett eventuellt slutspel.

Redan i gruppen får Portugal ett par luriga motståndare, bland annat Turkiet som vann sin kvalgrupp före både Kroatien och Wales. Tjeckien ingår också i gruppen, tillsammans med den nation som tar sig ut ur play-off C. 

Vilka landslag ingår i EM-grupp F?

Portugal

Efter EM-guldet i Frankrike 2016 har framgångarna inte varit lika stora för Portugal. I VM 2022 blev det respass mot Marocko i slutspelet. Det följdes dock upp av ett fantastiskt genomfört kvalspel med idel segrar som resultat.


Resultaten innebar att Portugal var seedade efter värdnationen Tyskland och går med det in som favoriter i EM Grupp F. Storstjärnan Cristiano Ronaldo kommer i vanlig ordning ha ögonen på sig och har ett oerhört skickligt gäng med sig till turneringen i bland annat Bruno Fernandes och Bernardo Silva.

Turkiet

För tredje gången i rad är Turkiet kvalificerade för EM. Den senaste stora framgången kom dock i EM 2008 när det bar hela vägen till semifinal. Dessutom minns vi VM i Sydkorea/Japan 2002 när det blev brons efter tidernas snabbaste mål i turneringen.

I kvalet avfärdade man Kroatien och Wales för att ta hand om förstaplatsen. Det blev bland annat en stark bortaseger mot kroaterna längs vägen. I laget finns mängder av teknisk skicklighet i form av bland annat Arda Güler, Hakan Çalhanoğlu och Salih Özcan.

Tjeckien

Det tjeckiska landslaget har också levererat i EM genom åren. Som Tjeckoslovakien blev det EM-guld 1976 innan Tjeckien som självständig nation kom tvåa i EM 1996 och gick till semifinal i Portugal 2004. Då bestod laget av bland annat Jan Koller, Pavel Nedved, Petr Cech och Milan Baros.

Tjeckien gick till EM som tvåa i kvalet bakom Albanien. EM-platsen knep man före Polen mot vilka man tog en oerhört viktig poäng på bortaplan. Därefter behövde man en poäng hemma mot Moldavien i den sista gruppspelsmatchen, en match som man vann med 3-0. 

Georgien, Luxemburg, Grekland eller Kazakstan

Grekland får gälla som favoriter i playoff C till EM. Man inleder hemma mot Kazakstan och får därefter möte antingen Georgien eller Luxemburg. Bland dessa nationer hade faktiskt tre av fyra lag EM-biljetten i sikten inför slutet av kvalet.

För Kazakstan blev det till sist en fjärdeplats bakom Danmark, Slovenien och Finland, dock med bara fyra poäng upp till toppduon. Grekland hade en ödesmatch mot Nederländerna på hemmaplan som man dock förlorade med uddamålet.

Luxemburg stod för sitt bästa kvalspel någonsin. I en grupp med bland annat Portugal, Slovakien och Bosnien & Hercegovina blev det totalt 17 poäng, vilket var fem färre än tvåan Slovakien. 

Georgien fick nöja sig med åtta inspelade poäng och en fjärdeplats bakom Spanien, Skottland och Norge. I play-off har man fördelen av att båda matcherna, semifinalen och en eventuell final, spelas på hemmaplan. 

Spelschema Grupp F EM 2024

Grupp F i EM är den grupp som startar sist av samtliga sex grupper. Tisdagen den 18 juni får vi se mötena mellan Turkiet och laget från playoff samt mellan Portugal och Tjeckien. Turkiet och Tjeckien gör upp i den tredje gruppspelsomgången på MHPArena i Stuttgart. 

MatchDatumArena
Turkiet – Play-off C 18:00, tisdag 18 juni 2024Allianz Arena, München
Portugal – Tjeckien21:00, tisdag 18 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Play-off C – Tjeckien15:00, lördag 22 juni 2024Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
Turkiet – Portugal18:00, lördag 22 juni 2024RheinEnergieStadion, Köln
Play-off C – Portugal21:00, onsdag 26 juni 2024Waldstadion, Frankfurt
Tjeckien – Turkiet 21:00, onsdag 26 juni 2024MHPArena, Stuttgart

EM-slutspelet för Grupp F 

Vi blir inte förvånade om vi får se tre nationer gå vidare från EM Grupp F. Här finns det kvalitet att ta av. Med det sagt får Portugal gälla som favoriter både med tanke på truppens styrka och bredd samt insatserna i kvalet till EM.

Laget som tar hand om förstaplatsen kan se fram emot en match i Frankfurt den 1 juli. För motståndet står en av fyra grupptreor, som hämtas från någon av grupperna A, B och C. Vinnaren i den matchen får sedan söka sig vidare till Hamburg för kvartsfinalerna.

Gruppens tvåa hamnar istället i Leipzig och i ett möte på gruppvinnarna från Grupp D. Potentiella motståndare är Frankrike och Nederländerna. Med det i åtanke vill man i allra högsta grad undvika andraplatsen.

Det blir inte enklare om man slutar trea i gruppen och går vidare som bästa grupptrea. Då väntar en match mot vinnarna av grupp B eller C. Spanien, Italien och England är tänkbara motståndare, antingen i Köln eller Gelsenkirchen.  

Favoriter och outsiders i EM Grupp F

När alla parametrar är inräknade är det trots allt Portugal som är favoriterna till att ta hand om förstaplatsen i Grupp F i EM 2024. Med kvalet i färskt minne är det dessutom en tänkbar utmanare om guldet i turneringen. 

Turkiet har dock stått för ett par fina prestationer på sistone och har ett riktigt spännande landslag. Mötet mellan nationerna i Dortmund den 22 juni kan bli en avgörande match för att se vilka som tar hand om förstaplatsen.

Tjeckien inleder mot Portugal. Ett bra resultat och det kan bli ett spännande fortsatt mästerskap. I EM 2020 blev ett snöpligt uttåg i kvartsfinalen mot Danmark och laget har revansch att utkräva.

Laget som kommer in från play-off C blir en outsider i EM Grupp F. Grekland är favoriter till att ta platsen och är också det lag med mest erfarenhet från stora mästerskap.