FINLANDS EM PLAYOFF TRUPP 2024

Finland siktar på att för andra gången kvalificera sig för ett Europamästerskap. Platsen kunde ha säkrats tidigare genom EM-kvalet 2023 där man länge utmanade Danmark och Slovenien om platserna.

Nu går man in i ett playoff till EM 2024 med goda chanser om man spelar på toppen av sin förmåga. Det gäller att besegra Wales på bortaplan innan man därefter i så fall får en hemmamatch mot antingen Polen eller Estland. På den här sidan presenterar vi truppen som Finland har att jobba med. 

När släpps Finlands trupp till playoff EM 2024?

Truppen som ska representera Finland i playoff till EM 2024 kommer att presenteras under den första halvan av mars. Då har man ett par veckor till sig innan man tar sig an Wales på Cardiff City Stadium i den walesiska huvudstaden.

Ansvarig för uttagningen är förbundskaptenen Markku Kanerva tillsammans med övriga ledarstaben. I truppen får 23 spelare ingå och vi kan räkna med att Kanerva satsar på spelare som han har erfarenhet av att coacha sedan tidigare. 

Finlands trupp till Fotbolls-EM 2024 playoff

Under EM-kvalet var det väldigt få nya förmågor som fick chansen att visa upp sig i landslaget. Eftersom Finland var med och utmanade om kvalplatserna till mästerskapet satsade man på bästa möjliga manskap vid varje landslagssamling.

I truppen finns flera svenskbekantingar. Djurgårdens mittfältare Rasmus Schüller är till exempel vice lagkapten tillsammans med anfallaren Teemu Pukki. I laget finns även Miro Tenho som nyligen anslöt till Djurgården. 

Daniel Håkans, Finlands främsta målskytt i EM-kvalet, är också med och har fått en flygande start på sin landslagskarriär. Han gjorde ett hattrick i sin andra match för landslaget. 

Förbundskapten:Markku Kanerva
Lagkapten:Lukas Hradecky
UEFA-ranking:23
Bästa målskytt i EM-kvalet: Daniel Håkans (4)

Finlands förbundskapten: Markku Kanerva

Förbundskaptenen Markku Kanerva har varit på posten sedan 2016 och är väldigt nära att ta nationen till sitt andra stora mästerskap på herrsidan. Han har själv varit spelare i Finland en gång i tiden, mellan 1986 och 1995.

Som spelare var Kanerva aktiv i bland annat HJK Helsingfors och IF Elfsborg. Under Kanervas ledning har Finland ett poängsnitt på närmare 1.50 poäng per match. Kanerva är 59 år gammal och en tränare som föredrar att spela 3-4-3. 

Nyckelspelare i Finlands trupp: Lukas Hradecky

Målvakten Lukas Hradecky är lagkapten i det finska landslaget och inte minst en kugge i Bayer Leverkusen som har ställt till med stordåd under säsongen. Både i Finlands landslag och i sin tyska klubb är Hradecky förstemålvakt.

Hradecky är 34 år gammal och närmar sig 100 spelade landskamper för Finland. Målvakten började sin karriär i TPS i Finland och har tagit sig via Esbjerg, Bröndby och Eintracht Frankfurt till sin nuvarande position. Om Finland ska kvalificera sig för EM 2024 i Tyskland krävs det att Hradecky behåller sin fina form. 

Lagkapten i det finska landslaget: Lukas Hradecky

Lukas Hradecky är en ledare och en trygg sista utpost i Finlands lagkapten. Han har varit ordinarie lagkapten sedan slutet av 2021 och kvalet till VM 2022. När han inte är med i truppen eller på planen av någon anledning är det Teemu Pukki och Rasmus Schüller som står näst i kön. 

Pukki har varit framstående i England och sin tidigare klubb Norwich City. Idag spelar Pukki i Minnesota United i MLS. Rasmus Schüller är en viktig kugge på Djurgårdens mittfält och framför allt uppskattad för sin orädda spelstil. 

Styrkor och svagheter i den finska EM-truppen

Finland är ett landslag som har tagit stora kliv på sistone och absolut ska ses med en möjlighet att ta sig till EM. Det skulle vara nationens andra raka mästerskap på herrsidan. Rutin finns både i laget och i form av enskilda spelare. 

Det är ett samspelt finländskt landslag som har flera spelare som är hemmahörande i respekterade klubbar ute i Europa. Bayer Leverkusen, Leeds United, FC Augsburg och Sparta är några klubbadresser. 

Styrkan hos Finland ligger i överraskningsmomentet som man kan leverera sina motståndare. En sån spelare som Daniel Håkans är okänd för den breda publiken men en spelare som kan avgöra matcher. 

Lottning & spelschema: Finlands playoff till Fotbolls-EM 2024

Det är klara direktiv till det finländska landslaget inför playoff till EM. Två segrar i rad är allt som räknas. Det spelar ingen roll om man vinner matcherna efter full tid, förlängning eller straffar. 

Först ut är bortamatchen mot Wales som utgör en av två semifinaler i EM playoff A. Den spelas på Cardiff City Stadium den 21 mars 2024. Vinst där och man har en garanterad hemmamatch i finalen, mot antingen Polen eller Estland. 

Wales – Finland20:45, torsdag 21 mars 2024
*Finland – Polen/Estland20:45, tisdag 26 mars 2024

*Förutsatt att Finland går vidare från semifinal

Finlands EM-kval

Grupp H i EM-kvalet bjöd in till en rafflande kamp mellan fyra nationer. Utöver Finland slogs Danmark, Slovenien och Kazakstan om två platser till EM. Trots en förlust i premiären mot Danmark kom Finland tillbaka genom fyra raka segrar.

Vändningen kom när man förlorade mot Danmark återigen, den här gången på hemmaplan. Det följdes upp av en förlust mot Slovenien på bortaplan innan drömmen om EM krossades när man föll hemma mot Kazakstan. Finland slutade på 18 poäng, fyra färre än för Danmark och Slovenien.   

Finlands trupp i EM-kvalet

Truppen som Finland förlitade sig på i EM-kvalet var i mångt och mycket bestående av samma spelare som var med i EM 2020, med ett fåtal undantag. Den som framför allt utmärkte sig var Daniel Håkans från norska Vålerenga som gjorde fyra mål, varav tre i en och samma match, under kvalet.

Lukas Hradecky var i vanlig ordning lagkapten och hade med sig bland annat Teemu Pukki, Rasmus Schüller, Glen Kamara, Fredrik Jensen och Robert Ivanov på resan. Noah Pallas, Matti Peltola, Daniel Håkans och Diogo Tomas var bland spelarna som debuterade i landslaget under kvalet. 

Senaste mästerskapet: Finland EM trupp

I EM 2020, när Finland deltog i ett mästerskap på herrsidan för första gången, var Teemu Pukki lagkapten. Vid den här tiden fanns det ännu fler spelare som var hemmahörande i Allsvenskan. Elfsborg och BK Häcken var representerade genom Leo Väisänen och Joona Toivio.

I övrigt var Lukas Hradecky, Rasmus Schüller, Fredrik Jensen och Glen Kamara då som nu framstående spelare i landslaget. För flera nämnda spelare har det inte skett något klubbyte sedan turneringen spelades. 

Finland meriter i EM genom åren

EM 2020 var också Finlands enda deltagande i ett mästerskap någonsin och således är meritlistan väldigt skral. Man började EM-äventyret på Parken i Köpenhamn där man besegrade Danmark med 1-0 efter mål av Joel Pohjanpalo.

Förluster med 1-0 mot Ryssland och 2-0 mot Belgien resulterade i en tredjeplats i gruppen. Tyvärr för Finlands del blev det inget avancemang till slutspelet. Ukraina gick vidare som fjärde och sista grupptrea med ett måls bättre målskillnad än vårt grannland i öst. 

Antal EM-turneringar: 1
Främsta merit:Gruppspel (2020)