Vem tar över efter Janne Andersson?

NYHETER
13:16, MÅNDAG 27 NOVEMBER 2023
Allsvenskan Guide Logo

Janne Andersson har lämnat uppdraget som förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Enligt den mediala rapporteringen har Svenska Fotbollsförbundet många olika kandidater till att ta över jobbet.

Sverige missar nästa sommarens EM-slutspel i Tyskland efter ett svagt kvalspel. Som en följd av de svaga resultaten har Janne Andersson nu lämnat sin post som svensk förbundskapten. Det gör att det mest attraktiva fotbollsjobbet i Sverige nu är vakant.

Enligt den mediala rapporteringen finns det många kandidater. Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg har varit öppen med att rekryteringsprocessen är igång och att man från förbundets sida har en lång lista med potentiella kandidater.

Om man bläddrar igenom olika tidningar och digitala medier kan man se att flera olika namn redan finns med i diskussionerna.

Enligt Sportbladet har SvFF redan haft ett möte med Tony Gustavsson, som är förbundskapten för Australiens damlandslag i fotboll.

Fotboll-EM.se har redan rapporterat om att Graham Potter har tackat nej, något som också har bekräftats från förbundets sida.

Enligt Expressen är Olof Mellberg ytterligare en person som finns eller har funnits med på listorna över potentiella förbundskaptener.

Aftonbladet å sin sida har rapporterat att Per-Mathias Högmo, som till vardags är huvudtränare för BK Häcken, är en av kandidaterna högt upp på SvFF:s lista.

Om man ska tro den svenska spelmarknadens oddssättning är Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf (Djurgården), Jimmy Thelin (Elfsborg), Henrik Rydström (Malmö FF) och Fredrik Ljungberg (Viaplay) andra namn som finns med på Svenska Fotbollsförbundets så kallade short list. Däremot har Peter Gerhardsson (damlandslaget) öppet sagt att han skulle ha tackat nej om han fick frågan om att bli förbundskapten för herrlandslaget.

Simon Pålsson
Innehållsskribent och poddare med bakgrund inom sportjournalistiken. Stort intresse för sport i allmänhet och fotboll i synnerhet.