Tränarpositionen i svenska landslaget fortsatt tom

NYHETER
16:57, FREDAG 8 DECEMBER 2023
Allsvenskan Guide Logo

Janne Andersson har lämnat posten som förbundskapten för det svenska landslaget i fotboll. Flera kandidater har under hösten nämnts som potentiella efterträdare. Nu har ett par namn fallit bort från listan över tillgängliga tränare. Just nu är det fortfarande ovisst kring vem som tar över landslaget.

Det började med att Graham Potter nobbade det svenska landslaget. Den tidigare Premier League-tränaren ansåg sig inte vara färdig med karriären som klubblagstränaren. Han kommer därmed inte träna Sverige inom en överskådlig framtid.

Ett annat hett namn har varit Per-Mathias Högmo som senast tränade BK Häcken. Högmo har tidigare tränat bland annat Djurgårdens IF och det norska herrlandslaget. Han har i sin tur tagit över det japanska klubblaget Urawa Red Diamonds.

Under januari åker det svenska landslaget på en sedvanlig turné. Syftet är att spelare som står på gränsen till en plats i truppen får chansen att visa upp sig. Det blev nyligen klart att Daniel Bäckström, förbundskapten för U21-landslaget, leder truppen tillfälligt under turnén.

Vem blir då ersättaren till Janne Andersson? Ett nytt alternativ som har nämnts är Henrik Larsson, en av svensk herrfotbolls främsta målskyttar i landslaget. Från FotbollDirekt.se kommer uppgifter om att Larsson är aktuell.

Tidigare har Sportbladet kommit med uppgifter om att Olof Mellberg är aktuell för tjänsten och att möten ska ha funnits inbokat mellan honom och förbundet. Den tidigare landslagskaptenen har själv varit fåordig kring uppgifterna.

Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf är också aktuella. Man har bland annat varit med om att föra klubben till ett SM-guld och spel i Europa Conference League. 

Elfsborgs Jimmy Thelin är hett villebråd och är en annan tränare vars namn har nämnts i sammanhanget. Enligt uppgifter till olika medier ska Thelin ha träffat förbundet för att diskutera jobbet som förbundskapten. 

Där finns det en konkurrenssituation att ta hänsyn till. Expressen kom med uppgifterna om att Thelin också har träffat ansvariga i den belgiska klubben KVC Westerlo, som står utan tränare. Klubben hackar rejält och placerar sig i botten av den belgiska högstaligan. 

Med andra ord återstår det att se var processen landar och vem som leder Sveriges herrlandslag vidare, framför allt i kvalet mot VM 2026. 

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.