Storleken på trupperna kan ändras av Uefa inför EM

NYHETER
16:23, TISDAG 9 APRIL 2024

Inför EM 2020 bestämde sig Uefa för att höja antalet spelare som varje trupp kunde bestå av från 23 till 26. Inför EM i Tyskland i sommar var det sagt att antalet skulle återgå till det ursprungliga. Efter en workshop med representanter från Uefa och flera förbundskaptener kan det komma nya bud.

Det var som en följd av utbrottet av Covid-19 som Uefa valde att höja till 26 spelare i varje trupp lagom till att EM 2020 skulle avgöras. Tanken var att varje deltagande nation inte skulle ta allt för stor skada av eventuell sjukdom och annan frånvaro

Sedan dess har 26 varit den fortsatt magiska siffran även under EM-kvalet och andra turneringar som har spelats. Däremot har Uefa tidigare sagt att man till EM 2024 ska vara tillbaka till 23 spelare.

Förbundskaptener runt om i Europa har höjt rösterna för att man ska hålla fast vid den större siffran. Tätt matchande och många skador på spelare är två anledningar man har tagit upp för att man inte ska minska antalet.

“En önskan om att utöka truppens storlek.”

Uefa verkar ha lyssnat på rösterna. Under helgen som gick arrangerades en två dagar lång workshop i Düsseldorf, en av värdstäderna för EM 2024. Där togs frågan upp.

“Under sessionen passade UEFA också på att diskutera truppstorlekar för den kommande turneringen med den samlade tränarkåren”, säger Uefa i ett uttalande.

Just skador och högre krav på spelarna på den högsta nivån nämndes också i samma text.

“De positiva diskussionerna lyfte fram olika åsikter bland tränare, där vissa uttryckte en önskan om att utöka truppens storlek, med fler valmöjligheter för att tackla hotet om skador och de intensiva fysiska krav som ställs på spelarna”, fortsätter Uefa

Det togs inget beslut under helgen och vi får vänta ett par veckor innan det officiella beskedet kommer. Uefa förtydligar att det finns tränare som anser att 23 är rätt siffra

“Andra uppgav att de föredrar att begränsa truppen till 23, och påpekade svårigheten att träna och hantera gruppen med ytterligare spelare”, avslutar Uefa.

Trupperna till EM 2024 ska inte lämnas in förrän i juni 2024, närmare bestämt 8:e juni. I god tid innan dess vet vi hur många spelare som en förbundskapten har möjlighet att ta ut.

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.