EM 2024: Rutin i Kroatiens preliminära trupp

NYHETER
18:29, ONSDAG 22 MAJ 2024

Efter ett silver i VM 2018 och ett brons i VM 2022 har Kroatien siktet inställt på nya framgångar i EM 2024 i Tyskland. Den gyllene generationen som nationen har haft börjar komma upp i ålder och frågan är om inte det Luka Modric sista mästerskap? Han är självklart med i den trupp som förbundskaptenen Zlatko Dalic har presenterat preliminärt.

Trupperna till EM behöver inte lämnas in riktigt än. I veckan har dock flera preliminära trupper lämnats in och en vecka in i juni kommer förbundskaptenerna för respektive nation att lämna in den definitiva truppen till EM i Tyskland.

Kroatien presenterade en 35 man stor trupp nyligen och det finns både rutin och talang att ta av för Zlatko Dalic. Han har tagit med flera spelare som var med både i VM 2018 och VM 2022, samtidigt som ett par nya förmågor kan komma att få chansen. 

Luka Modric är fortsatt den stora stjärnan i det kroatiska laget. Han spelar en stor roll både i landslaget och i klubblaget Real Madrid. 38-åringen har 174 landskamper i bagaget och kan kröna en fantastisk karriär med en medalj i EM.

Vid sin sida har han bland annat Mateo Kovacic och Marcelo Brozovic som också räknas till den rutinerade skaran i det kroatiska laget. Andrej Kramaric, Domagoj Vida och Ivan Perisic finns också med.

Josko Gvardiol är en nyare förmåga som dock redan har presenterat sig på den stora scenen. Till vardags spelar han i Manchester City och är ordinarie såväl där som i landslaget.

Andra yngre spelare som kommer att bli spännande att följa i EM är Bayer Leverkusens Josip Stanisic samt Marco Pasalic. Båda spelarna lär av allt att döma följa med till mästerskapet i Tyskland.

Kroatien inleder sitt EM med ett möte mot Spanien i “Dödens grupp”, innan matcherna mot Albanien och Italien tar vid.

Truppen består av 35 namn. Truppen till EM 2024 ska lämnas in den 7 juni 2024 och då bestå av 26 spelare.

Målvakter: Dominik Livaković (Fenerbahçe), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka), Dominik Kotarski (PAOK),

Försvarare: Domagoj Vida (AEK Athens), Josip Juranović (Union Berlin), Borna Barišić (Rangers), Joško Gvardiol (Manchester City), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce), Niko Kristian Sigur (Hajduk Split), 

Mittfältare: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Marcelo Brozović (Al Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (Red Bull Salzburg), Kristijan Jakić (Augsburg), Martin Baturina (Dinamo Zagreb), Toni Fruk (Rijeka), Petar Sučić (Dinamo Zagreb)

Anfallare: Ivan Perišić (Hajduk Split), Andrej Kramarić (1899 Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pašalić (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruher SC)

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.