Graham Potter nobbar svenska landslaget – men Högmo är högt på listan

NYHETER
11:14, ONSDAG 22 NOVEMBER 2023
Allsvenskan Guide Logo

Jakten på en ny svensk förbundskapten efter Janne Andersson går vidare. Enligt uppgifter till Sportbladet ska en av kandidaterna, Graham Potter, ha tackat nej till jobbet. Samtidigt kommer ytterligare uppgifter till tidningen om att Per-Mathias Högmo är en het kandidat.

I och med matchen mot Estland på Friends Arena, seger med 2-0 för Sverige, tackade Janne Andersson för sig och avslutade tjänsten som förbundskapten för det svenska landslaget. 

Andersson tog över jobbet efter EM 2016 och har under sin tid på posten för Sverige till två mästerskap, VM 2018 och EM 2020. När det blev klart att Sverige missar EM i Tyskland 2024 blev det också klart att Andersson lämnar.

Det innebär att förbundet måste hitta en ny tränare som ska ta herrlandslaget mot nya mästerskap och framgångar. Spelbolagen har presenterat sina favoriter samtidigt som många tycker och tänker kring vem ersättaren ska bli.

Graham Potter, med meriter som tränare i Premier League, har enligt uppgifterna till Sportbladet tackat nej till tjänsten i samband med att Svenska Fotbollsförbundet har hört av sig och kollat läget. Anledningen ska vara att han vill fortsätta med klubbkarriären.

Med Potter avskriven går jakten vidare och listan innehåller flera intressanta namn. Enligt flera källor till Sportbladet ska Häckens tränare Per-Mathias Högmo vara högaktuell till att ta över efter Janne Andersson. 

Högmo har erfarenhet från att träna Norges landslag samt har gjort det bra både i Djurgården och på sistone i BK Häcken, där han bland annat kan stoltsera med ett SM-guld från säsongen 2022.

Per Håkansson
Skribent och utvecklare. En dedikerad sportentusiast som brinner lite extra för fotboll.