Georgien den tredje debutanten i EM under 2020-talet

NYHETER
19:04, ONSDAG 10 APRIL 2024

När Georgien via playoff kvalificerade sig för EM 2024 skrevs fotbollshistoria. Nationen ska för första gången någonsin spela ett stort mästerskap. I sommarens turnering är man den enda debutanten i sammanhanget, resterande 23 nationer har minst ett EM i bagaget sedan tidigare. Det gör Georgien till den tredje debutanten i ordningen i ett EM under 2020-talet.

Hur gick det då för debutanterna i 2020 års turnering? Nationerna det rörde sig om var Nordmakedonien och vårt grannland i öst, Finland. Ingen av nationerna hade tidigare spelat ett stort mästerskap på herrsidan.

Nordmakedonien spelade i en grupp med Nederländerna, Ukraina och Österrike. Premiären gick mot Österrike där det fram till den 78:e minuten var oavgjort i matchen. Då gjorde Österrike två mål fram till 3-1 och Nordmakedoniens premiär slutade med förlust.

Det skulle bli utfallet även i den andra matchen när man förlorade mot Ukraina med 2-1. Nordmakedonien reducerade i den andra halvleken men kom inte närmare än så och hade därefter väldigt små chanser att gå vidare inför den tredje matchen. Man kunde inte stå emot Nederländerna som vann med 3-0.

Då inleddes åtminstone turneringen bättre för Finland som tog sig an Danmark inför bortapubliken på Parken i Köpenhamn. Finland vann med 1-0 i en match som tyvärr främst är ihågkommen av andra anledningar. Christian Eriksen föll ihop på planen.

1-0 skulle bli resultatet även i Finlands andra match, den här gången till motståndarna. Ryssland gjorde matchens enda mål på tilläggstid i den första halvleken och såg till att Finlands utgångsläge blev något sämre inför avslutningen mot Belgien.

Den sista gruppspelsomgången utvecklade sig till en riktig rysare. Danmark körde över Ryssland med 4-1 samtidigt som Finland föll mot Belgien med 2-0. Danmark, Finland och Ryssland slutade alla på tre poäng och Danmarks målskillnad i inbördes möten blev avgörande. Varken Finland eller Ryssland förmådde sig heller att ta sig vidare som en av turneringens fyra bästa treor.

Georgien kan ta inspiration från EM 2016

Till EM 2016 utökades antalet deltagande nationer till 24 från 16 och hela fyra lag i mästerskapet var debutanter. Det skulle bli en succé för nykomlingarna, när tre av fyra nationer gick vidare till slutspel.

För Wales bar det hela vägen till en semifinal där man föll mot slutvinnarna Portugal. Island charmade en helt fotbollsvärld och föll först i kvartsfinalen mot Frankrike. För Nordirland blev det en hedersvärd åttondelsfinal. Endast Albanien misslyckades med att ta sig till slutspel.