Fyra matcher man måste se under EM 2024

EM 2024
10:57, TISDAG 9 JANUARI 2024
Allsvenskan Guide Logo

Fotbolls EM 2024 är ett halvår bort, men vi kan redan drömma oss bort till flera matcher som bäddar för riktiga rysare. Här kan du läsa om fyra matcher som du inte vill missa i EM 2024.

Tyskland – Skottland

21:00, 14 juni – München

Turneringen inleds med stil när värdnationen Tyskland möter Skottland i den allra första matchen. Tyskland, som har vunnit EM tre gånger tidigare, spelar dessutom på hemmaplan och är en stor favorit att vinna hela turneringen.

Men Julian Nagelsmanns lag kommer inte att ha det lätt mot Skottland, som endast förlorade en gång under kvalet och vann över nationer som Spanien och Norge längs vägen.

Skottland har aldrig besegrat Tyskland i sina åtta tidigare tävlingsmatcher, men är det någon gång det ska ske, så är det kanske i München när premiärnerverna är som störst..

Spanien – Italien

21:00, 20 juni – Gelsenkirchen

Dessa tungviktare möts för femte gången i rad i ett EM, och matchen har alla förutsättningar att bli en potentiell klassiker.

Spanien vann senast turneringen 2012 efter att ha besegrat Italien med 4-0 i finalen. Man är även en av favoriterna att gå hela vägen även i em fotboll 2024. De har en talangfull trupp med seplare som Rodri, Pedri och den lovande unga yttern Lamine Yamal.

Mästarna Italien var nära att inte komma med i mästerskapet men lyckades tack vare en oavgjord match mot Ukraina på sista kvaldagen. Men man har en ny tränare i Luciano Spalletti, som förhoppningvis har satt taktiken bättre till sommaren.

Danmark mot England

18:00, 20 juni – Frankfurt

Danmark vill ha revanch efter sin förlust med 2-1 efter förlängning i semifinalen på brittisk mark mot England på Wembley Stadium.

Båda lagen toppade sina kvalgrupper, med England var obesegrade i kvalgrupp C. De två lagen bör komma till Tyskland fyllda av självförtroende och med förhoppningar att ta sig till slutspel.

Det är helt klart en av de matcher som vi nordbor ser fram emot. Många svenskar håller England hårt om hjärtat, samtidigt som man vill se ett Danmark upprepa sin bragd från 90-talet.

Nederländerna – Frankrike

21:00, 21 juni Leipzig

Nederländerna, mästarna från 88, möter Frankrike, vinnare av EM både år 1984 och 2000, i en av de hetaste gruppmatcherna mellan två tidigare mästare.

Nederländerna har dock inte tagit sig förbi kvartsfinalerna sedan 2004, men med spelare som Virgil van Dijk, Xavi Simons och Cody Gakpo har de definitivt tillräckligt med kvalitet för att gå längre i em 2024.

Frankrike åkte mot Schweiz på straffar i sextondelsfinalen för fyra år sedan, men slutade som tvåa 2016. Man har en av världens bästa spelare i Kylian Mbappé som kan hjälpa dem att nå finalen igen.

Les Bleus besegrade Nederländerna två gånger under kvalet, och det blir intressant att se om det ger Didier Deschamps kan upprepa detta med kniven mot strupen.

Per Håkansson
Skribent och utvecklare. En dedikerad sportentusiast som brinner lite extra för fotboll.