Formkollen inför EM 2024 playoff: Robert Lewandowski, Polen

NYHETER
15:22, TISDAG 6 FEBRUARI 2024
Allsvenskan Guide Logo

Det är en imponerande samling mål som den nu 35-årige Robert Lewandowski har samlat på sig hittills i karriären. På drygt 750 ligamatcher har han noterats för över 550 mål, vilket placerar honom som en av den europeiska fotbollens främsta målskyttar någonsin.

Svårare att hitta målet den här säsongen

Med det sagt kan det finnas viss anledning till oro inför Polens playoff till EM i Tyskland 2024. Han håller just nu ett målsnitt på under 0,5 mål per match, vilket vi får gå tillbaka många år i tiden för att hitta senast när det hände.

Det har troligtvis att göra med att klubblaget FC Barcelona, dit han kom inför säsongen 2022/23, går tungt i ligan och inte kommer att försvara guldet från fjolåret. Istället blir fokus på att behålla en plats innanför topp fyra.

“Under 2023 fanns en tid när jag kände mig svagare, inte bara mentalt – utan också fysiskt. Under året tycktes det som att allt dåligt och alla negativa saker kom samtidigt”, säger anfallaren själv enligt den spanska tidningen Sport. 

I ligaspelet har det blivit nio mål på 21 matcher för Lewandowski. När play off till EM drar igång i slutet av mars hoppas han och den polska befolkningen på att skörden har byggts på och att han kommer till kvalet i form.  

Det blev inte heller någon målsuccé under EM-kvalet för Lewandowski. Han noterades för ett mål mot Moldavien, ett mål mot Lettland och två mot Färöarna. I matcherna mot Tjeckien, Wales och Albanien förblev han mållös.

Semifinalen mot Estland blir nyckeln

Utöver att Polen måste vinna matchen för att få en chans att spela EM 2024 blir semifinalen mot Estland på hemmaplan viktig för superstjärnans del. Han ska helst ha hittat nätet redan då och således ha självförtroende inför finalen, som kommer att spelas på bortaplan mot Wales eller Finland.

Det finns exempel under Lewandowskis tid i landslaget där han verkligen har varit spelaren att luta sig mot när matcherna står och väger. 81 mål på 145 landskamper inför playoff till EM visar att det är en målskytt av rang även när han drar på sig landslagsdressen.

Spelare:Robert Lewandowski
Ålder:35 (1988-08-21)
Position:Anfallare
Klubblag:FC Barcelona
Statistik 2022/23:31 matcher/14 mål
Antal landskamper:145 matcher
Antal landslagsmål:81 mål 
Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.