Formkollen inför EM 2024 playoff: Konstantin Vassiljev, Estland

NYHETER
15:23, ONSDAG 7 FEBRUARI 2024
Allsvenskan Guide Logo

Som en av Estlands stora spelare genom tiderna kan Konstantin Vassiljev föra landet till den största framgången på herrsidan någonsin. Den dominanta offensiva mittfältaren ska kraftsamla en sista gång.

Sista dansen i landslaget för Vassiljev?

Konstantin Vassiljev är kanske inte den första spelaren man tänker på när det kommer till offensiva mittfältare i Europa. Han har dock en gedigen karriär bakom sig och har varit utanför Estland under ett par år på toppen av sin karriär.

Han började sin karriär i den estländska högstaligan innan han tog steget vidare till Slovenien, Ryssland och Polen. Störst avtryck gjorde Vassiljev i polska Jagiellonia Bialystok där han på 73 tävlingsmatcher noterades för 20 mål och 25 assist.

Sedan 2018 är han tillbaka i Estland och landets stora klubb, FC Flora Tallinn. Trots att han har blivit till åren och idag är 39 år gammal är han fortfarande dominant. Det visar 59 mål och 70(!) assist på drygt 180 matcher.

Under säsongen som gick vann Flora Tallinn ligan med två poängs marginal ner till Levadia Tallinn, en av få konkurrenter inom landets gränser. Vassiljev levererade 14 mål och 15 assist på 32 ligamatcher.

Han har även hunnit med att göra 157 matcher för Estland för vilka han sedan en lång tid tillbaka är lagkapten. Som en följd av att man ofta möter ett bättre motstånd är 28 mål och 20 assist klart godkänt.

Estland får det tufft – med eller utan Vassiljev

Det blir färre och färre matcher i landslaget för Konstantin Vassiljev, som troligtvis börjar känna sig nöjd med sin karriär. Mycket talar för att Estland inte spelar mer än en match i playoff med tanke på att det är Polen på bortaplan som väntar i semifinalen.

Konstantin Vassiljev har visserligen sina bästa år bakom sig men har fortfarande levererat kontinuerligt på senare tid. Om han kan nå sin absolut högsta nivå, samtidigt som det estländska laget bjuder på ett kollektivt mirakel, kan man kanske störa motståndarna.

Spelare:Konstantin Vassiljev
Ålder:39 (1984-08-16)
Position:Mittfältare
Klubblag:FC Flora Tallinn
Statistik 2022/23:36 matcher/14 mål/15 assist
Antal landskamper:157 matcher
Antal landslagsmål:28 mål 
Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.