Formkollen inför EM 2024 playoff: Artem Dovbyk, Ukraina 

NYHETER
07:55, MÅNDAG 19 FEBRUARI 2024
Allsvenskan Guide Logo

Artem Dovbyk har varit ett utropstecken sedan han kom till spanska Girona. Väl där har han varit en del av succéklubbens imponerande resa och den som laget förlitar sig på framåt i banan. Kan han ta med sig sin fina målform till playoff till EM 2024 för Ukraina? 

Dovbyk har för vana att leverera 

Den 26-årige Artem Dovbyk har varit en återkommande målskytt i klubbarna han har spelat i. Han fick aldrig riktigt chansen i danska Midtjylland. Istället vände han hem till Ukraina och Dnipro där han fick fart på målskyttet lite innan nästa flytt.

Det var när han istället tog klivet till SK Dnipro-1 som han fick ögonen på sig. Efter att ha gjort sex mål på 24 matcher under sin första säsong gjorde han 14 mål på 17 matcher året därpå och 24 mål på 30 matcher i ligan säsongne 2022/23. Han noterades även för fem mål på sju matcher i Conference League.

Klubben som lade vantarna på ukrainaren var Girona i Spanien, som har gjort en säsong klart över förväntan och har utmanat Real Madrid om ligatiteln. Dovbyk är given i startelvan och återkommer även här i målprotokollet. 


I landslaget debuterade anfallaren 2021 och har sin startplats även där. Han snittade ungefär ett mål varannan match under sitt första VM-kval samt i Nations League. I EM-kvalet blev det dock bara ett mål på åtta framträdanden, även om inte alla var från start.  

Ukraina och Dovbyk får en andra chans 

Det var inte långt ifrån att Ukraina kvalade in till EM redan under kvalet. Allt man behövde var en seger i den sista matchen mot Italien. Trots en intensiv press i slutminuterna blev det 0-0 och man får istället försöka via playoff till EM 2024.

Deras kvalresa är en tuff sådan, med bortamatch mot Bosnien och Hercegovina till att börja med. Om det blir avancemang därifrån väntar en hemmamatch mot antingen Israel eller Island. 

Spelare:Artem Dovbyk
Ålder:26 (1997-06-21)
Position:Anfallare
Klubblag:Girona
Antal landskamper:23
Antal landslagsmål:7
Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.