Formkollen inför EM 2024 playoff: Anel Ahmedhodzic, Bosnien och Hercegovina

NYHETER
07:56, TISDAG 20 FEBRUARI 2024
Allsvenskan Guide Logo


Det var ett oerhört knackigt EM-kval som Bosnien och Hercegovina genomförde. Man slutade femma i en grupp bakom bland annat Luxemburg och Island. Nu krävs det bättring, från försvar till anfall, om det ska bli spel i EM i Tyskland 2024 via playoff.

Ahmedhodzic är ordinarie i Premier League

Även om det är i ett av ligans svagare lag är det ett tecken på kvalitet att Anel Ahmedhodzic är ordinarie i Sheffield United i den engelska högstaligan. Den tidigare Malmö FF-spelaren har sin plats i startelvan oavsett om laget spelar med tre, fyra eller fem försvarare.

Ahmedhodzic kom till klubben under sommaren 2022, inför säsongen i Championship som skulle innebära uppflyttning. Dessförinnan hade han även varit utlånad till franska Bordeaux från Malmö FF.

Under säsongen 2023/24 har Sheffield United agerat nykomlingar i Premier League. Det har inte blivit den framgångssaga man hade hoppats på och laget har flera stora förluster som visar att man är ett nummer för litet just nu.

Ahmedhodzic har varit ett av få glädjeämnen. Han är likt i klubblaget ordinarie även i landslaget. Däremot missade han den andra halvan av EM-kvalet under en tid när Bosnien och Hercegovina har haft stora problem fotbollsmässigt både på och utanför planen.

Laget måste komma samman

Om Bosnien och Hercegovina först och främst ska rå på Ukraina och sedan kvalificera sig för EM kommer det att kräva att åtminstone spelarna drar åt rätt håll under en knapp veckas tid.

Ahmedhodzic är en spelare med ledaregenskaper vilket han har visat i Sheffield United, där han har varit kapten vid tillfällen. I landslaget är det veteranen Edin Dzeko som har den rollen.

Det svenskbekantingen Ahmedhodzic ska göra är att styra och ställa i backlinjen som vi vet att han kan göra. Spelar Bosnien och Hercegovina på toppen av sin förmåga är det ett väldigt slagkraftigt lag.

Spelare:Anel Ahmedhodzic
Ålder:24 (1999-03-26)
Position:Försvarare
Klubblag:Sheffield United
Antal landskamper:21
Antal landslagsmål:1
Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.