Formkollen inför EM 2024 playoff: Albert Gudmundsson, Island

NYHETER
19:39, FREDAG 23 FEBRUARI 2024
Allsvenskan Guide Logo

Den isländska spelare som har gjort kanske störst avtryck i den europeiska fotbollen under 2023/24 är anfallaren Albert Gudmundsson. Han har levererat i Genoa i Serie A både under den här säsongen och under fjolåret. Nu ska han försöka ta Island till EM 2024 i Tyskland.

Har etablerat sig i Serie A

Det är inget snack om att Albert Gudmundsson har gjort sig hemmastadd i den italienska högstaligan. Han fick debutera i Serie A redan under våren 2022, när Genoa degraderades för spel i Serie B.

Där var han en av de stora anledningarna till att det blev en direkt uppflyttning. Albert Gudmundsson, idag 26 år gammal, gjorde elva mål på 36 framträdanden vilket drog till sig intresse från olika klubbar.

Det blev dock fortsatt spel i Genoa och där har han fortsatt att göra mål. Han snittar nästan ett mål varannan match och är lagets främsta målskytt i ligaspelet.

För det isländska landslaget har det blivit 35 landskamper och sex mål. Han spelade måttligt under EM-kvalet och kan nu vara en joker när Island går in i EM Playoff till turneringen i Tyskland.

Tuff väg att vandra för Island

Island är en del av Playoff B till EM 2024. Det innebär att man konkurrerar med Israel, Bosnien och Hercegovina samt Ukraina om en plats i mästerskapet. Man inleder på bortaplan mot Israel.

Om det blir avancemang för Island och Albert Gudmundsson väntar ytterligare en bortamatch. Det är alltså två tuffa matcher utanför Island som laget måste vinna för att likt 2016 ta sig till Europamästerskapet.

Spelare:Albert Gudmundsson
Ålder:26 (1997-06-15)
Position:Anfallare
Klubblag:Genoa
Antal landskamper:35
Antal landslagsmål:6
Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.