EM 2024: Uefa tillåter 26 spelare i truppen under mästerskapet

NYHETER
11:40, LÖRDAG 4 MAJ 2024

Det har varit en följetong under våren huruvida respektive förbundskapten i EM i Tyskland ska kunna ta ut 23 eller 26 spelare till sommarens mästerskap. Under fredagen kom beskedet från Uefa. Man väljer att lyssna på majoriteten av tränarna och håller fast vid 26 spelare.

I tidigare mästerskap, innan pandemin slog till med full kraft, fick en trupp i EM och VM bestå av 23 spelare. Det var som en följd av tätt matchande samt att ta höjd för eventuella sjukdomar som Uefa inför EM 2020 bestämde sig för att utöka antalet till 26 spelare.

Till EM 2024 i Tyskland var det sagt att man skulle gå tillbaka till ursprungliga 23 spelare, vilket fick många förbundskaptener att höja rösten. Man anser att det tuffa matchandet i Europa under säsongen gör att det krävs en större trupp även under kommande mästerskap.

Uefa har tidigare sagt att man är beredda att diskutera frågan, bland annat under en workshop som hölls i Tyskland för en dryg månad sedan. Under fredagen kom ett beslut fattat av Uefa:s beslutande organ, exekutivkommittén. 

Man väljer att tillåta 26 spelare i varje trupp, precis som under EM 2020 och VM 2022. Det är fortfarande endast 23 spelare som får tas ut i respektive matchtrupp. Det är heller inget krav att ta ut 26 spelare. Det lägsta tillåtna antalet är fortfarande 23. 

Det kom även ett besked om när varje trupp måste vara inskickad. Vid midnatt mellan 7-8 juni ska varje förbundskapten ha bestämt sig för vilka spelare man vill förlita sig på under turneringen, det vill säga en vecka innan EM drar igång.

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.