EM 2024: Uefa kan ändra den tillåtna storleken på trupperna

NYHETER
18:12, MÅNDAG 1 APRIL 2024
Allsvenskan Guide Logo

Under EM 2020 bestämde sig Uefa för att utöka antalet spelare som förbundskaptenerna tilläts ta ut i truppen till turneringen. Inför EM 2024 var det sagt att antalet skulle återställas till 23 från tidigare 26. Nu höjer många förbundskaptener rösten för att behålla 26 som tillåtet antal.

Den 8 juni 2024 ska det vara klart vilka spelare som får följa med och spela EM i Tyskland. 8 april ska det bestämmas hur många spelare som får följa med i varje trupp. Ämnet är föremål för diskussion när Uefa sammanstrålar i en workshop med representanter från deltagande nationer.

Till EM 2020 ändrades antalet från tidigare 23 till nuvarande 26, som en följd av covid och åtgärder som man behövde ta till om en spelare smittades under mästerskapet. Flera spelare gjorde lagen mindre sårbara för eventuell sjukdom.

Flera tränare har önskat att trupperna fortsatt får bestå av 26 spelare. Anledningen ska numera vara att skadorna har varit ovanligt många under året och att det inte ska påverka lagens chanser under mästerskapet i Tyskland.

Koeman “Det är absurt att återgå till 23”

En av tränarna som har uttalat sig om saken är Englands förbundskapten Gareth Southgate som tidigare har varit en av förespråkarna till att reducera antalet till 23 spelare igen. Han säger att det har varit en snackis bland berörda tränare om att försöka få till en mer permanent ökning av truppstorleken.

Ronald Koeman, tränare för Nederländerna, är mer rakt på sak och gör det tydligt vad han tycker om saken. 

“Det är väldigt konstigt att inte få välja 26 spelare. Det är absurt att återgå till 23”, säger Koeman till The Independent. 

Nu känner även Uefa sig nödgade att ta upp diskussionen om truppernas storlek och kommer att göra det den 8 april

“Vi har tagit del av uttalanden från några landslagstränare om truppstorleken för EM 2024. En workshop med de deltagande lagen kommer att hållas den 8 april och vid det tillfället kommer Uefa att lyssna på tränarnas synpunkter”, säger Uefa i ett utlåtande.

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.