EM 2024: Florian Wirtz – blir han turneringens stora utropstecken?

NYHETER
17:12, FREDAG 3 MAJ 2024

Få spelare har levererat lika kontinuerligt och på samma höga nivå under 2023/24 som tysken Florian Wirtz. Han har varit navet i det Bayer Leverkusen som har spelat hem Bundesliga för första gången i klubbens historia. Hur stor roll kommer talangen att spela under EM 2024 på hemmaplan?

Florian Wirtz kom till FC Kölns akademi 2010 och spelade där fram till och med 2019. I januari 2020 tog han klivet över till Bayer Leverkusen ungdomslag och flyttades ett knappt halvår senare upp i seniortruppen.

Det blev ganska snabbt mycket speltid för Wirtz i klubben, som inte utmanade om titlar men som placerade sig på den högre halvan under början av 2000-talet. Under 2022/23 fick han plötsligt mindre speltid än tidigare och kanske skulle utvecklingen stanna av?

Precis som för hela Bayer Leverkusen har dock säsongen 2023/24 varit något extraordinärt för Wirtz som har exploderat i både målskytte och poäng i övrigt. Han har också gjort fler matcher i Bundesliga än vad han någonsin har gjort tidigare.

Wirtz gör poäng i ungefär två tredjedelar av alla matcher han spelar i klubblaget. Debuten för Tyskland kom redan i september 2021. Eftersom landslaget inte har spelat några tävlingsmatcher, som en följd av att man var direktkvalificerade för EM på hemmaplan, har det främst blivit träningslandskamper för Wirtz.

Vi kan räkna med att det blir en startplats för Wirtz i det tyska laget under EM och han har under säsongen visat att han håller på den absolut högsta nivån. Nu återstår det att se om han kan pricka formen under EM.

När Tyskland spelade VM senast var Wirtz skadad och därmed indisponibel till att plockas ut i truppen. Mästerskapsdebuten skulle kunna bli en fortsättning på den framgångssaga som han har inlett i klubblaget. 

Bayer Leverkusen siktar på att behålla Wirtz

Det har sedan en tid tillbaka funnits flera klubbar som har ögonen på Florian Wirz, av förståeliga skäl. Nyligen gick den nuvarande klubbens VD, Fernando Carro, ut och pratade om saken.

“Ingen är osäljbar, men för mindre än 150 miljoner är det inte aktuellt att Wirtz lämnar”, säger Carro bestämt till Radio Marca.

Det är alltså en prissumma på cirka 1,7 miljarder svenska kronor som gäller för Wirtz. Klubben sitter i en bra sits eftersom man har ett kontrakt med spelaren fram till sommaren 2027.

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.