EM 1988: Så gick det senast Tyskland stod som arrangör

NYHETER
13:10, SÖNDAG 21 APRIL 2024

Vi har sett Tyskland arrangera VM under 2000-talet. För att hitta det senaste, första och enda Europamästerskapet som har ägt rum i landet får vi gå tillbaka till 1988. Då som Västtyskland stod nationen som värd för en turnering bestående av åtta lag och där Nederländerna presenterade sig på den stora scenen.

Antalet deltagande nationer genom åren när EM ska avgöras har gått från fyra till 24 idag. 1988 i Västtyskland var det åtta lag som kvalificerade sig och fick spela turneringen med hemmanationen i en av två grupper.

Övriga nationer i gruppen var Italien, Spanien och Danmark. Den första gruppspelsomgången slutade med att Västtyskland och Italien spelade oavgjort medan Spanien besegrade Danmark med 3-2.

Danmark skulle förlora även sin andra match mot värdnationen Västtyskland som vann med 2-0. Jürgen Klinsmann gjorde matchens första mål. Senare samma dag slog Italien Spanien med 1-0.

Som avslutning på gruppspelet skulle Västtyskland och Italien vinna sina respektive matcher för att också säkra avancemanget till semifinal. Spanien och Danmark slutade på två respektive noll poäng och fick respass.

I Grupp B inledde mästerskapsdebutanten Irland med att besegra rivalerna England med 1-0. Samma resultat var gångbart i matchen mellan Sovjetunionen och Nederländerna, med Sovjetunionen som vinnare.

Nederländerna och Marco van Basten skulle få upp ångan till matchen mot England i omgången därpå. Stjärnan gjorde hattrick i 3-1–segern. När Sovjetunionen och Irland spelade 1-1 innebar det också att England var utslagna.

Det skulle bli Sovjetunionen och Nederländerna som avancerade till slutspel. Sovjetunionen vann gruppen med en poäng före Nederländerna under en tid där seger gav två poäng.

Slutspelet

I slutspelet skulle Västtyskland och Nederländerna mötas och hemmanationen tog ledningen från straffpunkten i den 55:e matchminuten genom Lothar Matthäus. Även motståndarna skulle få chansen från straffpunkten knappt 20 minuter senare, en chans som Ronald Koeman förvaltade. 14 minuter senare avgjorde Marco van Basten matchen med sitt fjärde mål i turneringen.

Den andra semifinalen spelades mellan Sovjetunionen och Italien. Båda nationerna var obesegrade fram till matchen som skulle avgöras under ett par minuter i den andra halvleken. Då gjorde Sovjetunionen två snabba mål fram till 2-0, vilket även blev slutresultatet.

I finalen skulle Nederländerna få revansch på Sovjetunionen efter förlusten i gruppspelet. Ruud Gullit gjorde matchens första mål efter en dryg halvtimme och i början av den andra halvleken stod Marco van Basten för ett volleymål som benämns som ett av historiens finaste mål i mästerskapssammanhang. Nederländerna stod som mästare.

Marco van Basten stod som segrare i skytteligan med fem gjorda mål, tre fler än någon annan spelare. Totalt spelades 15 matcher, med 34 mål totalt. Turneringen sågs av totalt 849 844 åskådare, med ett snitt på 56 656 åskådare per match.