Danmark spelar genrep mot Sverige inför EM 2024 

NYHETER
13:35, FREDAG 12 APRIL 2024

Till skillnad från Sverige och övriga nordiska nationer är Danmark med i EM och går in i turneringen den 16 juni när Slovenien står för motståndet. Matcher mot England och Serbien väntar också innan vi får veta om laget återigen går vidare till slutspel. Efter semifinalplatsen i EM 2020 är förhoppningarna höga. Kort inpå mästerskapet träningsspelar Danmark mot Sverige.

Danmark kvalificerade sig både för EM 2020 och VM 2022. I det sistnämnda mästerskapet tog resan slut redan i gruppspelet efter att man bland annat förlorade mot Australien. I EM 2020, en turnering som dels spelades på hemmaplan, gick det desto bättre.

Där gick det desto bättre trots en knackig start på turneringen. En avslutande överkörning av Ryssland i gruppspelet innebar slutspel, där man tog sig hela vägen till en semifinal mot England som man dock förlorade efter förlängning. 

I EM 2024 spelar man mot Slovenien, England och Serbien, en grupp man absolut ska ses med goda chanser i. Slovenien slutade man före, om än på målskillnad, i kvalspelet och på en bra dag kan man mäta sig med England. Den stora utmanaren på förhand om avancemanget blir Serbien.

I uppladdningen till EM 2024 kommer Danmark att spela två matcher, vilket är precis innan EM-truppen ska lämnas in. Först möter man Sverige på hemmaplan och sedan Norge, även det inför sina hemmafans.

Här finns det också ett kärt återseende för den svenska förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson att ta i beaktande. Han är det danska landslagets främste målskytt någonsin och ska nu försöka sätta stopp för den danska offensiven.

Sverige och Danmark har många minnesvärda matcher mot varandra genom åren. Lagens tre senaste möten har varit vänskapsmatcher. Den senaste gången man möttes i tävlingssammanhang var i playoff till EM 2016, när Sverige vann med 4-3 över två möten.

Fram till dags datum har det spelats 107 matcher nationerna emellan på herrsidan. Sverige har 46 segrar mot Danmarks 41. Därtill finns det 20 oavgjorda matcher att blicka tillbaka på.

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.