Daniel Bäckström vill ta över landslaget: “Jag är redo”

NYHETER
16:15, ONSDAG 10 JANUARI 2024
Allsvenskan Guide Logo

Sverige letar efter en ny förbundskapten inför Nations League nästa år.
Daniel Bäckström, nuvarande U21-förbundskapten, kan bli aktuell för uppdraget.
– Jag är redo, säger 36-åringen till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollsförbundet meddelade under hösten att Janne Andersson skulle lämna posten som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll. Sedan dess har spekulationerna om vem som ska bli hans ersättare gått varma.

Olof Mellberg såg länge ut att vara den givna ersättaren, men tidigare i veckan bekräftade Brommapojkarnas huvudtränare att han blir kvar i Allsvenskan och att han nobbat erbjudandet från SvFF.

Enligt oddsvärderingen hos många av Sveriges största spelbolag är Daniel Bäckström nu en av huvudkandidaterna. Han är för närvarande förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Dessutom leder han a-landslaget som tillförordnad förbundskapten under den pågående januariturnén.

Daniel Bäckström och Tony Gustavsson nämns nu som de två mest troliga ersättarna till Janne Andersson. Om man frågar Daniel Bäckström själv är han väldigt intresserad av att ta uppdraget.

– Om det är så att jag får frågan så är jag redo, säger Daniel Bäckström till Fotbollskanalen.

– Jag känner att jag är redo för det. Sedan har jag min stil, mitt sätt att leda, mitt sätt att spela fotboll, mitt sätt att vara på. Jag har erfarenheten från U21 nu. Det har hjälpt mig att forma mig i en förbundskaptensroll, när jag tidigare har varit i en klubbtränarroll.

– Jag har min stil och vet vad jag tror på. Det gör att jag känner att jag är redo.

Sverige kommer inte att spela i EM 2024 till sommaren och det svenska landslaget tillhör därmed ingen av sommarens EM grupper. Det gör också att den nya förbundskaptenens första tävlingsmatcher ligger långt fram i tiden. Det kan vara en av anledningarna till att Svenska Fotbollsförbundet ännu inte har lyckats göra klart med en ny förbundskapten.

Simon Pålsson
Innehållsskribent och poddare med bakgrund inom sportjournalistiken. Stort intresse för sport i allmänhet och fotboll i synnerhet.