Bäst målskyttar i EM genom tiderna – aktiva spelare i toppen

NYHETER
18:37, TISDAG 23 APRIL 2024

Inför EM 2024 samlas återigen kontinentens främsta anfallare för att försöka skjuta sina nationer till guld och ära. Vissa har varit med tidigare medan andra debuterar på den allra största scenen. Cristiano Ronaldo är den främsta målskytten i EM genom tiderna. Vilka andra spelare som är med i Tyskland i sommar finns med i toppen?

Om vi börjar med icke aktiva spelare som är högt upp i EM-historiens skytteliga hittar vi, fem mål bakom Cristiano Ronaldo, fransmannen Michel Platini på en andraplats. Det finns en sak som sticker ut med Platini, det faktum att han bara behövde fem matcher på sig för att samla på sig skörden.

Cristiano Ronaldo har i sin tur spelat 25 EM-matcher vilket innebär att han har ett betydligt lägre snitt än Platini. Det som imponerar med portugisen är att han har levererat på den största scenen i 20 års tid.

Han är inte den enda i sommarens EM som är med på listan och som dessutom kan klättra rejält vid en lyckad turnering. Vi hittar fransmän, spanjorer och belgare bland spelarna som har varit återkommande målskyttar genom åren. Dessutom, en svensk som har letat sig in på listan.

1. Cristiano Ronaldo (25 matcher/14 mål)

  Cristiano Ronaldo debuterade i EM redan 2004, när Portugal smärtsamt föll på hemmaplan mot Grekland i finalen. Sedan dess har Ronaldo deltagit i alla mästerskap som har spelats och förde bland annat nationen till EM-guldet i Frankrike 2016.

  Ronaldos målskörd är bättre än någon annans, sett till antalet mål. Däremot finns det flera andra spelare som bräcker honom i antalet mål per match. Med tanke på hur mycket det krävs för att prestera på topp återkommande i stora mästerskap ska Ronaldo dock hyllas.

  2. Antoine Griezmann (11 matcher/7 mål)

   Fransmannen Antoine Griezmann skuggar landsmannen Michel Platini i skytteligan genom historien. Med två mästerskap i bagaget har Griezmann noterats för sju fullträffar, med premiärmålet i gruppspelet mot Albanien 2016.

   I samma turnering, där Frankrike spelade final mot Portugal, blev det ytterligare fem mål och han vann skytteligan. När EM avgjordes 2021 blev det ett mål när Frankrike till sist åkte ut i åttondelsfinalen mot Schweiz efter straffar.

   3. Alvaro Morata (10 matcher/6 mål)

    Alvaro Morata har ett imponerande målsnitt i det spanska landslaget i stort och har också levererat när det har vankats mästerskap. Likt Griezmann, även hans lagkamrat i Atlético Madrid, debuterade han i sammanhanget 2016.

    Spaniens mästerskap slutade i åttondelsfinal men fram tills dess gjorde Morata tre mål, varav två i 3-0-segern mot Turkiet i gruppspelet. I EM 2020 bar det till semifinal och Morata gjorde ett mål i varannan match. 

    4. Romelu Lukaku (10 matcher/6 mål)

     EM-kvalets skyttekung Romelu Lukaku levererar även när det spelas mästerskap. Även om Belgien inte har plockat någon medalj med den gyllene generationen på ett Europamästerskap har den kraftfulla anfallaren dragit sitt strå till stacken.

     I EM 2016 spelade Belgien i samma grupp som Sverige, mot vilka Lukaku inte gjorde några mål. Däremot gjorde han två mot Irland innan äventyret tog slut i kvartsfinal mot Wales. I EM 2020 tog det istället slut i kvartsfinal men Lukaku noterades för imponerande fyra mål under turneringen. 

     5. Patrick Schick (5 matcher/5 mål)

      Det bästa snittet på listan har den tjeckiska landslagsanfallaren Patrick Schick. Han har noterats för ett mästerskap hittills men gjorde då ett mål per match, ett facit som är svårt att matcha.

      Efter två mål i premiären mot Skottland noterades han för mål i matcherna mot Kroatien, Nederländerna och Danmark på vägen fram till kvartsfinal. Den enda matchen han gick mållös i var den mot England i gruppspelet.  

      6. Robert Lewandowski (11 matcher/5 mål)

      7. Emil Forsberg (7 matcher/4 mål)

      8. Xherdan Shaqiri (9 matcher/4 mål)

      9. Karim Benzema (10 matcher/4 mål)

      10. Ivan Perisic (10 matcher/4mål)

      Bobby Önnhagen
      Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.