5 stjärnor som inte spelar EM 2024

NYHETER
18:19, TISDAG 16 APRIL 2024

Med endast 24 nationer som har en biljett till EM i Tyskland innebär det att flera respekterade europeiska fotbollsnationer inte deltar i turneringen. Det innebär i sin tur att det finns duktiga spelare som inte får visa upp sina kvaliteter i sommar. Vi har hittat fem stjärnor som kommer att vara saknade under mästerskapet.

Spelare saknas i EM av olika anledningar, både som en följd av skador men också det uppenbara faktum att deras landslag inte har kvalificerat sig för turneringen. Dessutom finns det spelare som får lida av att deras nationer är fyllda till bredden av fotbollstalang.

Bland skadade spelare som inte kommer att spela EM 2024 finns bland annat Belgiens och Real Madrids målvakt Thibaut Courtois. En långvarig skada han drog på sig i början av säsongen håller honom borta från spel i sommar.

Målvaktens lagkamrat i Real Madrid, David Alaba, kommer inte heller att spela. Även där rör det sig om en skada som han drog på sig i december. Alaba, en av Österrikes mest profilerade spelare, kommer att vara saknad.

Nedan fem spelare är namn som inte är med i EM på grund av att deras landslag inte kvalificerade sig för turneringen. Sverige och Norge är två av länderna, med bland annat varsin anfallare som har gjort det fantastiskt bra i Premier League

Erling Haaland – Norge

Norrmannen Erling Haaland har brutit barriärer i mer eller mindre samtliga klubbar som han har spelat i. Från Molde och RB Salzburg till Borussia Dortmund och vidare till Manchester City inför säsongen 2022/23.

Med Manchester City har han vunnit trippeln och öst in mål två säsonger i rad. Han lyckades dock inte föra Norge till EM 2024. Istället missade man mästerskapet efter att ha slutat bakom Spanien och Skottland i kvalet. 

Alexander Isak – Sverige

Som bekant spelar inte Sverige i EM 2024. Den svaga kvalinsatsen under Janne Anderssons ledning räckte inte till mer än en tredjeplats, en bra bit från Belgien och Österrike som tog sig vidare till EM.

Isak har fått sitt stora genombrott i Premier League den här säsongen och har varit lagets främsta målskytt. När han är skadefri är han en av Europas mest svårstoppade anfallare och det finns nog försvarare i EM som är glada att man slipper Isak. 

Martin Odegaard – Norge

Likt Erling Haaland var Martin Ødegaard en del av Norges misslyckade kvalresa. Till vardags är han en bärande spelare i Arsenal men i landslaget har han inte fått det att stämma. Trots en bra bit över 50 landskamper har det bara blivit tre mål så här långt.

Trots sina många år på den stora scenen, med en tidig flytt till Real Madrid som katalysator för karriären, är mittfältaren bara 25 år gammal och kommer tillsammans med Haaland få fler fina möjligheter att föra Norge till ett efterlängtat mästerskap. 

Edin Dzeko – Bosnien & Hercegovina

Anfallaren Edin Dzeko har varit en stor del i utvecklingen för landslaget i Bosnien & Hercegovina under den senare delen av 2000-talet. Han var bidragande i att föra landet till VM 2014 och har varit en återkommande målskytt för landet.

Bosnien & Hercegovina har inte rosat marknaden den senaste tiden och stod för ett blekt EM-kval. Man fick en andra chans i playoff men föll mot Ukraina i semifinal och blir därmed inte ett inslag i EM 2024. 

Dejan Kulusevski – Sverige

Sist men inte minst har vi Dejan Kulusevski, även det en spelare som många gärna hade sett i EM. Sedan flytten till Tottenham och Premier League har han fått sitt stora genombrott och är idag ordinarie i Londonklubben.

I den gyllene generation som är på gång i Sverige, med Jon Dahl Tomasson som förbundskapten framöver, blir Kulusevski en vital spelare i huruvida landslaget kan kvalificera sig för mästerskap i framtiden. 

Bubblare: Viktor Gyökeres, Kostas Tsimikas, Victor Nilsson Lindelöf, Edin Visca, Anel Ahmedhodzic, Evan Ferguson, Brennan Johnson. 

Bobby Önnhagen
Innehållsskribent och sportexpert. Slukar ett brett spektrum av idrotter där fotboll och fotboll står i fokus.